ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΜΕΛΙΣΑΝΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2964475 123 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-03
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΦΕΛΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΜΕΛΙΣΑΝΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΜΕΛΙΣΑΝΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Περίληψη:
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα ασχοληθούμε με τον έλεγχο της ευστάθειας και την εκτίμηση του διατιθέμενου επιπέδου ασφαλείας του θόλου και των παρειών του λιμνοσπήλαιου της Μελισάνης στην υφιστάμενη κατάσταση, μελετώντας το ως συνεχές και ασυνεχές μέσο. Η εκπόνηση αυτής της πτυχιακής εργασίας, θα δώσει προτάσεις για τις συνιστώμενες διαδρομές που θα πρέπει να ακολουθούν οι λέμβοι περιήγησης από εδώ και στο εξής.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ανάλυση του μοντέλου ως συνεχές μέσο διεξήχθη μετά από απομείωση των παραμέτρων σχεδιασμού χρησιμοποιώντας τον γεωλογικό δείκτη αντοχής (GSI) και εν συνεχεία με την χρήση του λογισμικού Midas GTS NX παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των διαφόρων αναλύσεων. Οι αναλύσεις αυτές αναφέρονται σε στατικές συνθήκες αλλά και σε συνθήκες εδαφικής επιτάχυνσης και σεισμικών δονήσεων της Κεφαλληνίας, στοχεύοντας στην εύρεση των Συντελεστών Ασφαλείας για την υφιστάμενη κατάσταση και των δυνητικά επισφαλών βραχώδων όγκων εντός του λιμνοσπηλαίου.
Σε επόμενο βήμα, με τη χρήση του λογισμικού UnWedge της Rocscience και την εναλλαγή σε ασυνεχές μέσο, κατασκευάστηκε διατομή, η οποία επιλέχθηκε βάσει των δυσμενών χαρακτηριστικών αναφορικά με τη γεωμετρία του λιμνοσπηλαίου και τον αναμενόμενο μηχανισμό εκδήλωσης της αστοχίας, από όπου μελετήθηκαν οι σφηνοειδείς ολισθήσεις των τεμαχών εντός του λιμνοσπηλαίου λόγω ασυνεχειών. Η αποτύπωση των ασυνεχειών διεξήχθη σε αρχικό στάδιο, με την χρήση του Terrestrial Laser Scanner και των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones), ενώ η ταυτοποίηση αυτών έγινε με επιτόπιες γεωλογικές παρατηρήσεις. Αυτή η διαδικασία βοήθησε ουσιαστικά στον σχεδιασμό των επιπέδων των ασυνεχειών και του μηχανικού μοντέλου.
Τέλος, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, κατέστη σαφής η υφιστάμενη κατάσταση ευστάθειας του λιμνοσπηλαίου σε στατικές συνθήκες και σε συνθήκες σεισμού, με στόχο την αποφυγή κατάπτωσης βραχώδων όγκων ή κατάρρευσης τμήματος της οροφής αυτού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ, ΣΥΝΕΧΕΣ ΜΕΣΟ, ΛΙΜΝΟΣΠΗΛΑΙΟ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MIDAS, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ UNWEDGE, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
76
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΜΕΛΙΣΑΝΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο