Μελέτη της επίδρασης του κλίματος στην ανάπτυξη των ειδών Abies cephalonica και Pinus halepensis στην Πάρνηθα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2964725 71 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-04
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΜΑΡΜΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Χατζάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του κλίματος στην ανάπτυξη των ειδών Abies cephalonica και Pinus halepensis στην Πάρνηθα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του κλίματος στην ανάπτυξη των ειδών Abies cephalonica και Pinus halepensis στην Πάρνηθα
Περίληψη:
Είναι γνωστό ότι το κλίμα αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιβίωση και ανάπτυξη ολόκληρου του οικοσυστήματος ανά τους αιώνες. Η σωστή μελέτη του κλίματος βασίζεται στο παλαιοκλίμα. Καθώς κανείς επεξεργάζεται τα παλαιοκλιματικά δεδομένα τα αποτελέσματα που προκύπτουν δίνουν στοιχεία για το περιβάλλον όπου αναπτύχθηκαν τα βιολογικά είδη, οι γεωλογικοί σχηματισμοί και άλλα φαινόμενα που επικράτησαν μέσα στο γεωλογικό χρόνο. Η μελέτη όλων των παραπάνω βρίσκει εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο ακόμα και στο μέλλον. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι άκρως σημαντική η διερεύνηση της σχέσης του κλίματος με δασικά οικοσύστημα, μέσω της επιστήμης της Δενδροχρονολόγησης.
Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα ανάπτυξης δακτυλίων δένδρων τα οποία συλλέχθηκαν σε προηγούμενες εργασίες στην περιοχή του όρους Πάρνηθα για τα είδη της Κεφαλληνιακής ελάτης και Χαλεπίου πεύκης, δύο είδη τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία των χρονοσειρών των δακτυλίων, καθώς και η αφαίρεση της τάσης τους με τη βοήθεια κατάλληλου στατιστικού πακέτου σε περιβάλλον γλώσσας R. Τέλος, οι παραπάνω χρονοσειρές ανάπτυξης δακτυλίων από όλες τις θέσεις δειγματοληψίας συσχετίστηκαν με κλιματικά δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από τον ιστορικό κλιματικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που είναι ο παλαιότερος της χώρας.
Δύο είναι οι θέσεις δειγματοληψίας (PHP4, PHP6) που έδειξαν ότι συσχετίζονται στατιστικά σημαντικά τόσο με τη θερμοκρασία, όσο και με τη βροχόπτωση, και ανήκουν στο είδος Pinus halepensis. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία αλλά και σε συγκεκριμένες περιόδους μέσα στο έτος για τις δύο θέσεις. Αντίθετα, στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση βρέθηκε ανάμεσα στις δύο θέσεις και την ετήσια βροχόπτωση.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε πως οι δακτύλιοι που έδειξαν να επηρεάζονται στην ανάπτυξης τους από το κλίμα ήταν σε θέσεις δειγματοληψίας με προσανατολισμό προς το λεκανοπέδιο Αττικής και συνεπώς προς τον κλιματικό σταθμό του ΕΑΑ. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως η γεωγραφική θέση του σταθμού που θα επιλεγεί σε σχέση με την περιοχή μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκπόνηση τέτοιου είδους έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματικές παράμετροι, αυξητικοί δακτύλιοι, όρος Πάρνηθα, Δενδροχρονολόγηση, Κεφαλληνιακή Ελάτη, Χαλέπιος Πεύκη, γλώσσα προγραμματισμού R
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Marmataki_thesis.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.