Υβριδικά συστήματα επικοινωνίας ορατού φωτός και ραδιοσυχνοτήτων (VLC – RF). Προκλήσεις και ζητήματα όπως προκύπτουν από τη διερεύνηση της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2965682 96 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστείδης Τσίπουρας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υβριδικά συστήματα επικοινωνίας ορατού φωτός και ραδιοσυχνοτήτων (VLC – RF). Προκλήσεις και ζητήματα όπως προκύπτουν από τη διερεύνηση της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υβριδικά συστήματα επικοινωνίας ορατού φωτός και ραδιοσυχνοτήτων (VLC – RF). Προκλήσεις και ζητήματα όπως προκύπτουν από τη διερεύνηση της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Περίληψη:
Οι ασύρματες επικοινωνίες γίνονται με μεταδόσεις δεδομένων σε μη καθοδηγούμενα μέσα διάδοσης μέσω της χρήσης ασύρματων φορέων όπως τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων και του ορατού φωτός. Η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλούς ρυθμούς δεδομένων, αυξημένη χωρητικότητα, ασφάλεια δεδομένων, ειδικά σε σενάρια εσωτερικού χώρου, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις συμβατικές τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων. Για αυτό το λόγο, τεχνολογίες όπως οι mmWave και οι γνωστικές ραδιοεπαφές έχουν υιοθετηθεί ως πιθανές λύσεις για τη λύση στο πρόβλημα έλλειψης φάσματος και άλλων περιορισμών των συμβατικών συστημάτων ραδιοσυχνοτήτων. Παράλληλα, ως εναλλακτική λύση έχει προταθεί η επικοινωνία ορατού φωτός (VLC), όπου χρησιμοποιείται η πηγή φωτός τόσο για φωτισμό όσο και για μετάδοση δεδομένων. Σε σύγκριση με τις ζεύξεις RF, οι ζεύξεις VLC παρουσιάζουν πολύ υψηλό εύρος ζώνης που επιτρέπει πολύ υψηλότερους ρυθμούς δεδομένων. Το VLC δεν επηρεάζεται από παρεμβολές από ηλεκτρομαγνητικές πηγές, έχει μη αδειοδοτημένα κανάλια επικοινωνίας, είναι σύστημα πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και δεν έχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Το VLC αποτελεί πόλο έλξης για μελέτη, καθώς έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των αξιόπιστων επικοινωνιών με χαμηλές καθυστερήσεις, όπως η επικοινωνία στην ασφάλεια του οχήματος. Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας VLC και την ποικιλία των εφαρμογών της, η χρήση της έχει εμπόδια λόγω των μειονεκτημάτων της, όπως η εξάρτησή της από την οπτική επαφή της σύνδεσης. Πρόσφατα, προτάθηκαν τα υβριδικά συστήματα τεχνολογίας RF / VLC για να επωφεληθούν από την υψηλή χωρητικότητα των ζεύξεων VLC και την καλύτερη συνδεσιμότητα των ζεύξεων RF. Έτσι, τα υβριδικά συστήματα τεχνολογίας RF / VLC αποτελούν βασικό εργαλείο για τη βελτίωση των ρυθμών και της κινητικότητας των χρηστών αφενός και για τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας, των παρεμβολών και της κατανάλωσης ενέργειας του συνολικού δικτύου, αφετέρου. Αυτή η εργασία επιδιώκει να παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση των υβριδικών συστημάτων τεχνολογίας RF / VLC. Μελετώνται βασικά χαρακτηριστικά και τοπολογίες, εφαρμογές και επιδόσεις τέτοιων δικτύων, αλλά και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
επικοινωνίες ορατού φωτός, υβριδικό δίκτυο, κατανάλωση ενέργειας, ρυθμαπόδοση, χωρητικότητα, οπτική ζεύξη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
92