Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θέμου Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (athemou@ill.uoa.gr)
Μπλέσιος Αθανάσιος, Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (blesiosthanos@yahoo.gr)
Τσόλκας Ιωάννης Δ., Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (itsolkas@ill.uoa.gr)
Περίληψη:
O Giovanni Pascoli (Τζοβάνι Πάσκολι) θεωρείται ένας από τους πιο εμβληματικούς Ιταλούς λόγιους. Τα έργα που συνέθεσε από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου επηρέασαν τη λυρική ποίηση με μοναδικό τρόπο. Έχοντας λάβει αξιόλογη κλασική μόρφωση, κατόρθωσε μέσα από τη λογοτεχνική του δραστηριότητα να εκθέσει τη βαθιά γνώση του για την Κλασική Αρχαιότητα σε όλες της τις όψεις: ποίηση, φιλοσοφία, ιστορία, μυθολογία.
Βασικό αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί ο σχολιασμός των ποιημάτων, η επαλήθευση των ποικίλων πληροφοριών που παρουσιάζει ο Ιταλός ποιητής και η αναζήτηση των πηγών στις οποίες βασίστηκε, ώστε να αποδειχθεί το γεγονός ότι οι στίχοι του αποπνέουν τη φιλοσοφική σκέψη, τη μυθολογία, τις ιδέες και τις αντιλήψεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όσον αφορά στον θάνατο και την ανθρώπινη ψυχή. Παράλληλα, θα αναζητηθούν ομοιότητες με νεοελληνικές αντιλήψεις και δοξασίες. Στοιχεία σχετικά με τις αρχαιοελληνικές αντιλήψεις θα αναζητηθούν στα έργα των αρχαίων συγγραφέων, κυρίως των Ελλήνων, αλλά και ξένων, που έγραψαν στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα. Παραλληλισμοί με τις αντιλήψεις της Σύγχρονης Ελλάδας, θα ανιχνευθούν σε στίχους των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, σε μοιρολόγια και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε λαϊκούς μύθους και παροιμίες. Θα αναδειχθεί, επίσης, η σημαντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η ιδιαιτερότητα του ελληνικού τοπίου, το οποίο, άλλοτε άγριο και άλλοτε ειδυλλιακό, παρουσιάζεται από τον Ιταλό ποιητή, με σκοπό την προβολή της χαρακτηριστικής εικόνας του Κάτω κόσμου σε αντιδιαστολή με εκείνης του Επάνω κόσμου.
Λέξεις-κλειδιά:
Pascoli, Άτη, Ψυχή, λύχνος, ψυχάρι