Η Διδακτική στα Θεωρητικά της Νέας Μεθόδου της Ψαλτικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2965847 69 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βυζαντινή Μουσικολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-04
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καρύκη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αποστολόπουλος Θωμάς, Αναπληρωτής καθηγητής, Tμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Μπαλαγεώργος Δημήτριος, Αναπληρωτής καθηγητής, Tμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Κρητικού Φλώρα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Tμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Διδακτική στα Θεωρητικά της Νέας Μεθόδου της Ψαλτικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Διδακτική στα Θεωρητικά της Νέας Μεθόδου της Ψαλτικής
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες η Βυζαντινή Μουσική διδάσκεται στα Μουσικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας μας και αποτελεί μέρος των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών. Περιλαμβάνεται επίσης και στο Πρόγραμμα Σπουδών πέντε Μουσικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο πλαίσιο του ευρύτερου κλάδου της Βυζαντινής Μουσικολογίας. Επιπλέον διδάσκεται στα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές ως αυτόνομη μουσική σπουδή. Αν και υπάρχει προβλεπόμενη διδακτέα ύλη στα προαναφερθέντα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, δεν υπάρχει κάποιο ενδεικτικό και κοινό εγχειρίδιο με προτεινόμενη διδακτική μεθοδολογία για τους διδάσκοντες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφορετικές γνώμες σε στοιχειώδη θέματα διδακτικής φύσεως. Δεκάδες αυτοτελείς εκδόσεις Θεωρητικών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ενιαία τα εν λόγω ζητήματα.
Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση και συστηματική μελέτη της διδακτικής μεθοδολογίας στη Βυζαντινή Μουσική, όπως καταγράφηκε στα θεωρητικά συγγράμματα της Ψαλτικής από τον Χρύσανθο μέχρι και σήμερα, με στόχο την αρωγή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης διδακτικής μεθόδου. Το υλικό μελετάται, συγκρίνεται και κατηγοριοποιείται. Αρχικά, μετά από ένα σύντομο ιστορικό στη Βυζαντινή Μουσική και τη Νέα Μέθοδο παρουσιάζονται τα γενικά στοιχεία, τα περιεχόμενα και η ύλη των Θεωρητικών. Έπειτα παρουσιάζονται ειδικότερα θέματα Διδακτικής των Θεωρητικών όπως: οι διδακτικοί στόχοι, τα διδακτικά στάδια και τα προτεινόμενα διδακτικά μέσα. Τέλος, γίνεται μία σύντομη αναφορά στη σημερινή διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής σε διάφορα τυπικά εκπαιδευτικά πλαίσια.
Η παρούσα έρευνα μπορεί να συμβάλει ώστε να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με: το αν προκύπτει μέσα από τα Θεωρητικά μία διδακτική προσέγγιση που να μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά στη δημιουργία ενός διδακτικού ή σχολικού εγχειριδίου, αν και ποια σχέση διαπιστώνεται στη διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής με άλλες εξωτερικές μουσικές, καθώς και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συνεισφέρει στην εκπαιδευτική πράξη το φαινόμενο της συνεχούς έκδοσης αυτοτελών θεωρητικών εγχειριδίων κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Διδακτική, Θεωρητικά, Ψαλτική, Νέα Μέθοδος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
165
ΚΑΡΥΚΗ_Διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο