Ανίχνευση σήματος ακτινοβολημένων τροφίμων στην ελληνική αγορά χρησιμοποιώντας τεχνικές φωταύγειας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966006 167 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Θεολογίτης Στυλιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Καλδούδη, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ
Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ
Πιπίτσα Βαλσαμάκη, Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση σήματος ακτινοβολημένων τροφίμων στην ελληνική αγορά χρησιμοποιώντας τεχνικές φωταύγειας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση σήματος ακτινοβολημένων τροφίμων στην ελληνική αγορά χρησιμοποιώντας τεχνικές φωταύγειας
Περίληψη:
Οι τεχνικές φωταύγειας είναι οι πιο διεξοδικά διερευνημένες από όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό έκθεσης σε ακτινοβολία. Η παρούσα εργασία ασχολείται με την εφαρμογή του φαινομένου της θερμοφωταύγειας (TL) για τον εντοπισμό ακτινοβολημένων τροφίμων.
Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μία μέθοδος που βελτιώνει την ασφάλεια και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων μειώνοντας ή εξαλείφοντας επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών, είναι απαραίτητη η ανίχνευση των ακτινοβολημένων τροφίμων και η διάκρισή τους από τα μη ακτινοβολημένα.
Η διαδικασία ανίχνευσης TL, βασίζεται στις φωταυγειακές ιδιότητες που εμφανίζονται από το πυριτικό περιεχόμενο του ακτινοβολημένου δείγματος. Μετά τον διαχωρισμό του οργανικού από το πυριτικό υλικό, είναι δυνατή η εξαγωγή ορισμένων πολυμερών ουσιών (όπως ο χαλαζίας και οι άστριοι) που είναι κατάλληλες για ανάλυση θερμοφωταύγειας λόγω αλληλεπίδρασης των τροφίμων με ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Η μέθοδος ΤL εφαρμόστηκε επιτυχώς για την διάκριση ακτινοβολημένης και μη ακτινοβολημένης ρίγανης, ενώ η ίδια διαδικασία δεν απέδωσε για δείγματα πατάτας.
Τα δείγματα ακτινοβολημένης ρίγανης εμφάνισαν ένα μεγάλο ποσοστό ευαισθητοποίησης, το οποίο όμως με την εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου διόρθωσης, έφτασε σε μηδενικά ποσοστά.
Η μελέτη της απόκρισης δόσης για την ακτινοβολημένη ρίγανη, έδωσε μία γραμμική σχέση μεταξύ της κανονικοποιημένης έντασης σήματος TL με την δόση, έως και τα 30 Gy. Αυτή η γραμμικότητα διακόπτεται όμως, όσο αυξάνεται η δόση μετά τα 50 Gy, όπου εμφανίζεται υπογραμμικότητα.
Με την μέθοδο TL, εφαρμόστηκε πρωτόκολλο για την ανάκτηση δόσης από ένα ακτινοβολημένο δείγμα ρίγανης, για δύο διαφορετικά εύρη δόσεων.
Τέλος, η μελέτη της εξασθένησης του σήματος TL για μία χρονική περίοδο 30 ημερών έδειξε τον ρυθμό απώλειας του σήματος για 4 διαφορετικά εύρη θερμοκρασιών.
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά, στην Ξάνθη. Το όργανο καταμέτρησης που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Risø TL/OSL.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θερμοφωταύγεια, Ρίγανη, Πατάτα, Πυριτικά ορυκτά , Απόκριση δόσης, Εξασθένηση, Ανάκτηση δόσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ανίχνευση σήματος ακτινοβολημένων τροφίμων στην ελληνική αγορά χρησιμοποιώντας τεχνικές φωταύγειας.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.