Σχέση μυϊκής σκληρότητας και ελαστικότητας σε έφηβους αθλητές διαφορετικών αθλημάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966105 81 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Άθληση και Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπαλφούσιας Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Κουλουβάρης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαυρογένης Ανδρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σαββίδου Όλγα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση μυϊκής σκληρότητας και ελαστικότητας σε έφηβους αθλητές διαφορετικών αθλημάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχέση μυϊκής σκληρότητας και ελαστικότητας σε έφηβους αθλητές διαφορετικών αθλημάτων
Περίληψη:
Οι έννοιες σκληρότητα και ελαστικότητα στην αθλητική δραστηριότητα εμπεριέχουν τις έννοιες απορρόφησης και απόδοσης της ενέργειας κατά την εκτέλεση ποικιλίας αθλητικών δεξιοτήτων, με τρόπο ώστε και να αυξάνεται/διατηρείται η αθλητική απόδοση, αλλά και για διασφάλιση αποφυγής τραυματισμών. Οι αλτικές δραστηριότητες συγκεκριμένα φαίνεται να συμβάλλουν, εκτός των παραπάνω, και στην ‘οικονομία’ αθλημάτων, καθώς βελτιώνουν την απορρόφηση και απόδοση ενέργειας μέσω του κύκλου διάτασης-βράχυνσης αλλά και τη νευρομυϊκή συναρμογή.
Ο στόχος της μελέτης αυτής ήταν να μελετήσει τις διαφορές στην αθλητική απόδοση 3 αλτικών δραστηριοτήτων και στην σκληρότητα και ελαστικότητα των κάτω άκρων μεταξύ διαφορετικών αθλημάτων και αθλητών διαφορετικού φύλου. Ο σκοπός ήταν να εξηγήσει τις τυχόν προκύπτουσες διαφορές μέσω της διαφορετικής εμβιομηχανικής των αθλημάτων αυτών, αλλά και των διαφορών μεταξύ των συμμετεχόντων έφηβων αγοριών/κοριτσιών, μέσω τυχόν ανατομικών διαφορών ή διαφορών στην νευρομυϊκή απόκριση μεταξύ των 2 φύλων.
Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν επίλεκτοι αθλητές και αθλήτριες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας και των δύο φύλων (n=233) από έξι διαφορετικά αθλήματα (αλπική χιονοδρομία, ξιφασκία, χειροσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση, πετοσφαίριση). Η απόδοση και η σκληρότητα των κάτω άκρων σε δυναμικές κινήσεις κατακόρυφου άλματος έγινε μέσω του οπτοηλεκτρικού συστήματος Optojump Next, χωρίς τη χρήση δυναμοπλατφόρμας, βάσει μετρήσεων του χρόνου επαφής, του χρόνου πτήσης και της μάζας σώματος του ασκούμενου και χρήση κατάλληλων μαθηματικών τύπων.
Οι διαφορές που σημειώθηκαν φαίνεται να οφείλονται στην ιδιαιτερότητα της εμβιομηχανικής του κάθε αθλήματος (τύπος προπόνησης / εκτέλεσης). Επίσης, οι τιμές των δύο φύλων φαίνεται να απέχουν στατιστικά σημαντικά σε ορισμένα από τα αθλήματα που μελετήθηκαν. Επομένως φαίνεται ότι και οι δύο μελετηθείσες παράμετροι συμβάλλουν στον καθορισμό της αλματικής απόδοσης αλλά και της σκληρότητας των κάτω άκρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μυϊκή σκληρότητα κάτω άκρων, Ελαστικότητα κάτω άκρων, Έφηβοι αθλητές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
46
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Θεόδωρος Μπαλφούσιας «Σχέση μυϊκής σκληρότητας και ελαστικότητας σε έφηβους αθλητές διαφορετικών αθλημάτων» - Νοέμβριος 2021- ΠΜΣ ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.pdf
835 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.