Εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης στο Καρδιαγγειακό Σύστημα και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με νέες τεχνολογίες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966982 89 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αργύρη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Ζούλιας, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωσήφ Λιάσκος, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης στο Καρδιαγγειακό Σύστημα και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με νέες τεχνολογίες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης στο Καρδιαγγειακό Σύστημα και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με νέες τεχνολογίες
Περίληψη:
Η εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό αγαθό με το οποίο πορευόμαστε σε όλη την πορεία της ζωής μας. Προσφέρεται από το σπίτι, το σχολείο και την κοινωνία. Προσθέτει δεξιότητες, κανόνες, γνώσεις και εμπειρίες στην προσωπικότητα του ανθρώπου, από την παιδική ηλικία μέχρι και τα γεράματα. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται όσο δεν κόβεται το νήμα της ζωής.
Η εκπαίδευση ανήλικων παιδιών διαφέρει από αυτή των ενηλίκων, κυρίως ως προς τα κίνητρα, τις εμπειρίες και τις διαμορφωμένες απόψεις. Σε κάθε κατηγορία είναι πιθανό, τα μέσα εκπαίδευσης που φέρνουν αποτελέσματα, να είναι διαφορετικά, όπως και η όλη μαθησιακή διαδικασία.
Αναφερόμενοι στην προγραμματισμένη εκπαίδευση από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή κάποιο άλλο ίδρυμα, οι εκπαιδευτές έχουν καθήκον να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους μαθητές, να τους υποδείξουν το δρόμο της γνώσης, της μάθησης και της εξερεύνησης. Αναζητούν συνεχώς νέες τεχνικές και μεθόδους εκπαίδευσης, που θα προσελκύσουν κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην περιοχή της εκπαίδευσης ενηλίκων, στόχος των εκπαιδευτών παραμένει ο διαμοιρασμός της γνώσης μέσα από τη συζήτηση, την έκφραση απόψεων, το σχολιασμό εμπειριών, αλλά και τη χρήση διαδραστικών μεθόδων εκπαίδευσης. Θετικό ρόλο σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια, αποδεικνύεται ότι μπορεί να διαδραματίσει η χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη εξέλιξη και συνεχή επιρροή της καθημερινότητάς μας.
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αναλύονται με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, θέματα εκπαίδευσης και ειδικότερα θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, διδακτικές μέθοδοι, βασικές θεωρίες εκπαίδευσης, η έννοια της διδακτικής ενότητας και των εκπαιδευτικών στόχων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στους χώρους της εκπαίδευσης και της υγείας όπως και θέματα σχετικά με ψηφιακή υγεία, τηλεϊατρική, εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εφαρμογής της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, οι τρόποι χρήσης της και πώς αυτή ενσωματώνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τονίζεται η σημασία χρήσης των ΤΠΕ στην καθημερινότητα της εκπαίδευσης ενηλίκων, ειδικά στην εποχή αυτή που επηρεάζεται άμεσα από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, δεδομένου ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει αυξηθεί και στους ενηλίκους αυτή την περίοδο.
Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην κατάρτιση στο χώρο της υγείας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός σύντομου επιμορφωτικού προγράμματος ενηλίκων με θέμα το καρδιαγγειακό σύστημα και η αξιοποίηση ΤΠΕ. Ο σχεδιασμός αυτός παρουσιάζεται στο τέταρτο κεφάλαιο. Στο ίδιο κεφάλαιο αναλύεται ένας από τους κύριους στόχους της εργασίας, η ανάπτυξη μέρους του εκπαιδευτικού υλικού ως ψηφιακό υλικό με αξιοποίηση εργαλείων ΤΠΕ.
Στην παρούσα εργασία αρχικά, σχεδιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ορίστηκε η κύρια θεματολογία, η ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνεται, οι εκπαιδευτικές τεχνικές και μέσα που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και η σκοπιμότητά τους, ο εξοπλισμός και το υποστηρικτικό υλικό. Έγινε η συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού και στη συνέχεια επιλέχθηκαν οι τεχνολογίες που θα εμπλουτίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τέλος, επιλέχθηκε ο τρόπος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος ως αναγκαίο μέρος της πιστοποιημένης εκπαίδευσης ενηλίκων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαδικασίες και οι μέθοδοι, αλλά και ολόκληρο το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τεχνολογία, Εκπαίδευση, Ενήλικες, ΤΠΕ της υγείας, Άτομα με ειδικές ανάγκες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
161
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Argyri_Theodora_MSc.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.