Η αποτελεσματικότητα των νοσηλευτικών παρεμβάσεων στην αποκατάσταση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967182 75 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-24
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Νερούτσου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Καλεμικεράκης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Αντωνία Καλογιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Χριστίνα Μαρβάκη Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα των νοσηλευτικών παρεμβάσεων στην αποκατάσταση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αποτελεσματικότητα των νοσηλευτικών παρεμβάσεων στην αποκατάσταση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νοσηλευτική αποκατάσταση είναι μια δυναμική και δημιουργική διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους ασθενείς να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο λειτουργικότητας στο περιβάλλον τους, όπου η λειτουργική ικανότητα αντικατοπτρίζει το βαθμό στον οποίο τα άτομα μπορούν να συμμετάσχουν σε μια δυναμική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Η αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στοχεύει στο να βοηθήσει τον πάσχοντα να αποκτήσει, όσο το δυνατόν, περισσότερη ανεξαρτησία βελτιώνοντας τις σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις συμβάλλουν ριζικά στην αποκατάσταση και αποθεραπεία των ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και βοηθούν στην ομαλότερη επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία.
Σκοπός: Σκοπός, της μελέτης, ήταν να διερευνηθούν και να προσδιοριστούν οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις που διεξάγονται σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την αποκατάστασή τους, καθώς και η αποτελεσματικότητά τους.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη είναι μία συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Για την διεξαγωγή της πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στην βάση δεδομένων PubMed με όρους αναζήτησης “Rehabilitation nursing AND Stroke” για την ανεύρεση τυχαιοποιημένων μελετών στην αγγλική γλώσσα από το 2015 και νεότερες. Βρέθηκαν 9 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.
Αποτελέσματα: Οι μελέτες ανέδειξαν την σημασία της αποκατάστασης και του ρόλου των νοσηλευτών στη διαδικασία αυτή. Κάποιες από τις μελέτες αυτές πρότειναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αυτοδιαχείρισης των ασθενών μετά από το εγκεφαλικό. Άλλες μελέτες εξήγαν συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με την εφαρμογή και την επίδραση προγραμμάτων αποκατάστασης σε ασθενείς μετά από ΑΕΕ. Επίσης, δύο από τις μελέτες εστίασαν στην σημασία της στήριξης των φροντιστών για την επίτευξη καλύτερων κλινικών αποτελεσμάτων στους ασθενείς.
Συμπεράσματα: Τα ολοκληρωμένα διεπιστημονικά προγράμματα παρέμβασης στην αποκατάσταση ασθενών με ΑΕΕ φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα τους βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνο παρέμβασης και πρέπει να συνεχίζονται και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ή το κέντρο αποκατάστασης καθώς και να περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτική αποκατάσταση, Εγκεφαλικό, Αποκατάσταση, Νοσηλευτικές παρεμβάσεις.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Neroutsou_Maria_MSc..pdf
645 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.