Ανάπτυξη Δεικτών Ασφάλειας από τη Διερεύνηση και Ανάλυση Αεροπορικών Ατυχημάτων στην Ελλάδα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967639 45 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπίνης Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε.Λέκκας Καθ. ΕΚΠΑ
Δρ. Στ. Λόζιος Αν.Καθ. ΕΚΠΑ
Δρ. Κων.Σούκης Επ.Καθ.ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη Δεικτών Ασφάλειας από τη Διερεύνηση και Ανάλυση Αεροπορικών Ατυχημάτων στην Ελλάδα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη Δεικτών Ασφάλειας από τη Διερεύνηση και Ανάλυση Αεροπορικών Ατυχημάτων στην Ελλάδα.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν στόχο την Ανάπτυξη Δεικτών Ασφάλειας με βάση τη Διερεύνηση και Ανάλυση Αεροπορικών Ατυχημάτων στην Ελλάδα.
Δεκαετίες συνεχών προσπαθειών για τη συστηματική αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας στο παγκόσμιο σύστημα αερομεταφορών και ενδελεχούς ανάλυσης αεροπορικών ατυχημάτων, έχουν καταστήσει το αεροσκάφος ως το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Η υποχρέωση της διατήρησης ενός πολύ υψηλού επιπέδου ασφάλειας πτήσεων περιπλέκεται από τη δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη φύση του συστήματος αερομεταφορών. Για να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές, τα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας (Safety Management Systems) οφείλουν επίσης να εξελιχθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους υπάρχοντες κινδύνους και να εντοπίσουν εγκαίρως τους αναδυόμενους νέους. Τα υπάρχοντα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας έχουν δείξει σημεία κόπωσης, όσον αφορά στη δυνατότητα τους να επιφέρουν βελτιώσεις. Η διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην εξαγωγή ενός πρότυπου συνόλου χρηστικών δεικτών από την ανάλυση των αεροπορικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ερευνητικό υπόδειγμα Safety ΙΙ. Στο πλαίσιο αυτό συλλέχτηκαν κυρίως δεδομένα από τη διερεύνηση ατυχημάτων στον Ελλαδικό χώρο καθώς επίσης από συζητήσεις ή/και ημερίδες, στα οποία συμμετείχαν διερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων, υπεύθυνοι συστημάτων ασφάλειας πτήσεων και πληρώματα πτήσεων. Σκοπός της έρευνάς μας είναι να συμβάλει στην αναγνώριση των σχέσεων, τάσεων και συνδυασμών κινδύνων (risk pattern analysis) που εμφανίζονται στο αεροπορικό περιβάλλον. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η ανάπτυξη «προδραστικών δεικτών ασφάλειας».
Στόχος μας είναι η διασύνδεση των δεικτών ασφάλειας με την περαιτέρω ανάπτυξη των Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας στον χώρο των αερομεταφορών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διερεύνηση ατυχημάτων, ασφάλεια I & ΙΙ, συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας, συστάσεις ασφαλείας, μελέτη περίπτωσης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
192
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Α. Μπίνης Α.Μ.19151.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο