Σύγκριση γενικής φυσικής κατάστασης των μαχητικών ολυμπιακών αθλημάτων μονομαχιών (πάλη,πυγμαχία, taekwondo)

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2969000 110 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΜΠΟΥΝΙΑ ΙΩΑΝΝΑ
Σαράκη Ιφιγένεια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση γενικής φυσικής κατάστασης των μαχητικών ολυμπιακών αθλημάτων μονομαχιών (πάλη,πυγμαχία, taekwondo)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση γενικής φυσικής κατάστασης των μαχητικών ολυμπιακών αθλημάτων μονομαχιών (πάλη,πυγμαχία, taekwondo)
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επιτυχία στα μαχητικά αθλήματα, καθορίζεται τόσο από την τεχνική όσο και τη τακτική τελειότητα και υποστηρίζεται από την ανάπτυξη φυσιολογικών, μορφολογικών και ψυχολογικών παραμέτρων του αθλητή. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία κλειδιά που συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ των μαχητικών αθλημάτων με χτυπήματα και με λαβές (Bridge et al., 2014 και Chaabene et al., 2017). Οι παλαιστές πρέπει να παράγουν υψηλά επίπεδα ενέργειας τόσο αναερόβια όσο και αερόβια ώστε να παρέχουν υψηλά επίπεδα μυϊκής δύναμης και ισχύος και αυτές οι δυνάμεις προέρχονται από το σκελετικό και από το μυϊκό σύστημα (García-Pallarés et al., 2011 & Thomas & Zamanpour, 2018). Ομοίως στην Ολυμπιακή πυγμαχία η καρδιαγγειακή αντοχή είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της φυσικής κατάστασης (Davis et al., 2014 & Chaabène et al., 2015). Όμως στο TWD απαιτούνται μέτρια έως υψηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας για την υποστήριξη των μεταβολικών απαιτήσεων της μάχης και για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης μεταξύ διαδοχικών αγώνων. Οι αθλητές TWD επιδεικνύουν υψηλή αναερόβια ισχύ στα των κάτω άκρων και αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται να συμβάλλει στην υψηλή απόδοση. Η ικανότητα παραγωγής και διατήρησης της παραγωγής ισχύος μπορεί να είναι σημαντικές για την υποστήριξη των τεχνικών και τακτικών ενεργειών (Bridge et al., 2014).
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής μελέτης είναι η σύγκριση της γενικής φυσικής κατάστασης των αθλητών όσο αφορά τις παραμέτρους αερόβια ικανότητα και δύναμη σε αθλητές Ολυμπιακών αθλημάτων μονομαχιών (Πάλης, Πυγμαχίας και Ταεκβοντό).
Μέθοδος: Στη συνέχεια βρέθηκαν οι μέσες τιμές και οι τυπικές αποκλίσεις των μέσω τιμών από αποτελέσματα ερευνών μελέτης μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου καθώς και δύναμης στα τρία διαφορετικά είδη μαχητικών αθλημάτων.

Συμπεράσματα: Η αερόβια ικανότητα και η μέγιστη δύναμη είναι σημαντικές παράμετροι και στα τρία διαφορετικά μαχητικά αθλήματα ενώ οι πυγμάχοι φαίνονται να έχουν μεγαλύτερες τιμές VO2max . Οι αθλητές πάλης και TWD είχαν παρόμοιες

τιμές. Στον Πίνακα 2 αναφέρονται οι τιμές από δοκιμασίες δύναμης σε διάφορες μελέτες στις οποίες οι παλαιστές φαίνονται να έχουν μεγαλύτερες τιμές δοκιμασιών δύναμης. Οι πυγμάχοι είχαν και οι αθλητές TWD είχαν σχεδόν παρόμοιες τιμές με τους πυγμάχους να έχουν πιο αυξημένες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Δ'υναμη, αντοχή, πυγμαχία, πάλη, taekwondo
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
47
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΣΑΡΑΚΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ_ΜΠΟΥΝΙΑ ΙΩΑΝΝΑ 2021 (1)[3303)0.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο