Νευρικός αποκλεισμός βραχιονίου πλέγματος στα παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2969177 62 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιοχική Αναισθησία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-27
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Προδρόμου Χριστιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευή Ματσώτα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Χρυσάνθη Μπατιστάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Τατιάνα Σιδηροπούλου. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νευρικός αποκλεισμός βραχιονίου πλέγματος στα παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νευρικός αποκλεισμός βραχιονίου πλέγματος στα παιδιά
Περίληψη:
Εισαγωγή : Ο αποκλεισμός του βραχιονίου πλέγματος με στόχο την αναισθησία στα άνω άκρα χρονολογείται πάνω από εκατό χρόνια. Η τεχνική της νευροδιέγερσης σε συνδυασμό με τα ανατομικά στοιχεία υπήρξε η «χρυσή μέθοδος» αποκλεισμού των νεύρων του βραχιονίου πλέγματος για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Σήμερα, η Περιοχική Αναισθησία θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της αναισθησιολογικής παιδιατρικής φροντίδας. Ο σημαντικότερος λόγος για αυτό, αποτελεί η εφαρμογή της υπερηχογραφικής καθοδήγησης στην περιοχική αναισθησία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σκοπός : Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα που αφορούν την εφαρμογή του αποκλεισμού του βραχιονίου πλέγματος στα παιδιά.
Μέθοδος: Στο πρώτο μέρος γίνεται περιγραφή της ανατομίας του βραχιονίου πλέγματος και των διαφόρων προσπελάσεων που χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό του βραχιονίου πλέγματος. Στην κάθε προσπέλαση γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στις διάφορες εφαρμοζόμενες τεχνικές συμπεριλαμβανομένων της νευροδιέγερσης και των ανατομικών οδηγών σημείων, καθώς και της νεότερης τεχνικής-της υπερηχογραφικής καθοδήγησης. Παρουσιάζονται όλα τα βιβλιογραφικά δεδομένα που αφορούν την εφαρμογή των τεχνικών αυτών στα παιδιά, τα πλεονεκτήματα καθώς και οι όποιοι περιορισμοί και επιπλοκές μπορεί να υπάρχουν.
Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται τα τοπικά αναισθητικά και τα επικουρικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα παιδιά για τον αποκλεισμό του βραχιονίου πλέγματος και γίνεται σύγκριση με τους ενήλικες όσο αφορά ανατομικές και φυσιολογικές διαφορές, τεχνικές και φάρμακα.
Συμπέρασμα: Ο αποκλεισμός του βραχιονίου πλέγματος στα παιδιά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για διεγχειρητική αναισθησία και αναλγησία σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τα άνω άκρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδί, Περιοχική αναισθησία, Αποκλεισμός βραχιονίου πλέγματος, Τοπικά αναισθητικά, Ανω άκρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
66
Prodromou_Christiana_Msc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο