Η εμπειρική διερεύνηση της επίδρασης των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών στην αποτελεσματικότητα της προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2970172 129 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βασικό πρόγραμμα
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μελέας Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Σιάχου, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εμπειρική διερεύνηση της επίδρασης των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών στην αποτελεσματικότητα της προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εμπειρική διερεύνηση της επίδρασης των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών στην αποτελεσματικότητα της προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού
Περίληψη:
Στο πλαίσιο της 4ης τεχνολογικής επανάστασης το διαδίκτυο και εν γένει οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει στην ψηφιοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων και λειτουργιών επηρεάζοντας κατά συνέπεια το διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι δράσεις και οι πρακτικές των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν ανεπηρέαστες στις εξελίξεις της τεχνολογίας, ενώ η διοίκηση επιχειρήσεων επαναπροσδιορίζεται δομικά και διαρθρωτικά.
Το θέμα που πραγματεύεται παρούσα διπλωματική εργασία είναι «η διερεύνηση της επίδρασης των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών στην αποτελεσματικότητα της προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού». Η έρευνα στοχεύει στο να προσδιορίσει κατά πόσο οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα και εφαρμογές στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής υποψηφίων τελικώς παρατηρούν αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών προσέλκυσης και επιλογής συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους.
Οι σύγχρονες τάσεις σταδιακής ψηφιοποίησης των διαδικασιών προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού που περιλαμβάνουν τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και ψηφιακών εφαρμογών π.χ. παιχνιδοποίησης οδήγησαν στην παρούσα ποιοτική έρευνα.
Η θεωρητική επισκόπηση του φαινομένου, στο πρώτο μέρος, αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης της ορολογίας στον συγκεκριμένο πεδίο σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές πηγές. Εν συνεχεία μελετώνται οι νέες πρακτικές επιλογής ανθρώπινου δυναμικού προσεγγίζοντας την ψηφιακή προσέλκυση και επιλογή ανθρώπινου δυναμικού καθώς και των ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη στρατολόγηση ανθρώπινου δυναμικού. Ενδιαφέρον πεδίο μελέτης είναι οι επιδράσεις των εφαρμογών παιχνιδοποίησης στη προσέλκυση και επιλογή ανθρώπινου δυναμικού ενώ τέλος συζητούνται τα οφέλη και οι κίνδυνοι σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών.
Στο εμπειρικό σκέλος διερευνάται κατά πόσο η προαναφερόμενη χρήση ψηφιακών μέσων και εφαρμογών συμβάλει στη παραγωγή εποικοδομητικότερων αποτελεσμάτων των διαδικασιών προσέλκυσης και επιλογής. Πραγματοποιούνται 10 ημιδομημένες συνεντεύξεις σε έμπειρα στελέχη της αγοράς που εξειδικεύονται αποκλειστικά στο πεδίο της προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού.
Από τον σχολιασμό των ευρημάτων των συνεντεύξεων που διεξήχθησαν προκύπτει ότι η χρήση Μέσων Κοινωνική Δικτύωσης και Εφαρμογών Παιχνιδοποίησης μπορεί να επιφέρει βελτίωση των αποτελεσμάτων των διαδικασιών προσέλκυσης και επιλογής ανθρώπινου δυναμικού ποσοτικά και ποιοτικά. Ότι δηλαδή προσελκύονται πλέον σαφώς περισσότεροι υποψήφιοι και ότι αναδεικνύονται έστω και οριακά, περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με τις κλίσεις και δεξιότητες των υποψηφίων που θα συντελέσουν στην απόφαση επιλογής. Ωστόσο προκύπτουν ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή ενώ ο ρόλος των παραδοσιακών μεθόδων στην προσέλκυση και κυρίως στη επιλογής παραμένει σημαντικός.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Παιχνιδοποίηση, Διαδικασίες Προσέλκυσης και Επιλογής Ανθρώπινου Δυναμικού.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
61
ΜΕΛΕΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_MBA.pdf (789 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο