Μονάδα:
Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και ΠολιτισμόςΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-10
Συγγραφέας:
Καπετανόπουλος Περικλής
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεράσιμος Παγκράτης, καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολή του ΕΚΠΑ.
Σπυρίδων Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιταλικές πολεμικές τραγωδίες στον ελληνικό χώρο (1943) και η διαχείριση της μνήμης τους: Όψεις των τελετουργιών μνήμης και του κινηματογράφου".
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιταλικές πολεμικές τραγωδίες στον ελληνικό χώρο (1943) και η διαχείριση της μνήμης τους: Όψεις των τελετουργιών μνήμης και του κινηματογράφου".
Περίληψη:
Το παρόν πόνημα εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κατά το ακαδημαϊκό έτος σπουδών 2019-2020. Πρόκειται για μία ερευνητική μελέτη που καταπιάνεται με τρεις τραγωδίες που έζησαν τα ιταλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στον ελληνικό χώρο και την διαχείριση της μνήμης.
Αντικείμενο της εργασίας είναι η ανάδειξη του τρόπου διαχείρισης της μνήμης τις δεκαετίες που πέρασαν, σε σχέση με τα τραγικά συμβάντα στους Ιταλούς στρατιώτες των Μεραρχιών Acqui και Pinerolo, και των ατμοπλοίων Oria και Mario Roselli. Η μεθοδολογική προσέγγιση που υιοθετήθηκε είναι αυτή της αναζήτησης, επεξεργασίας, ανάλυσης και αξιολόγησης των πληροφοριών, οι οποίες αντλήθηκαν από ποικίλες πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. Το ερευνητικό υλικό αποτέλεσαν επιστημονικά άρθρα τόσο από συγγράμματα όσο και από το διαδίκτυο στην ελληνική, αγγλική και ιταλική γλώσσα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εργασίας, πραγματοποιήθηκε η διάρθρωση της σε έξη κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα θεωρητικά και τα μεθοδολογικά ζητήματα της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την διαχείριση της μνήμης από τα Μ.Μ.Ε, τον κινηματογράφο, τις επετειακές εκδηλώσεις και τα μουσεία. Το τρίτο κεφάλαιο, αναφέρεται στη διαχείριση της μνήμης μέσα από τη δημόσια ιστορία. Στο τέταρτο, πέμπτο και έκτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα ιστορικά στοιχεία και η διαχείριση της μνήμης για τρεις τραγωδίες που έζησαν Ιταλοί στρατιώτες στον ελληνικό χώρο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όπως τη σφαγή της Μεραρχίας Acqui, την παράδοση της Μεραρχίας Pinerolo στον Ε.Λ.Α.Σ και το ναυάγιο των ατμόπλοιων Oria και Mario Roselli.
Η εργασία ολοκληρώνεται με τη συνόψιση των βασικότερων συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση της μνήμης, Δημόσια Ιστορία, Ιταλικές πολεμικές τραγωδίες, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119