Εισαγωγή στην θεωρία της Ενσώματης Νόησης. Μια σύγχρονη προσέγγιση της Γνωσιακής Επιστήμης υπό το πρίσμα των Νευροεπιστημών.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2970425 113 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ - πρώην ΜΙΘΕ)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-10
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Irini Skaliora, Professor, Department of Philosophy and History of Science, National and Kapodistrian University of Athens, Greece
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εισαγωγή στην θεωρία της Ενσώματης Νόησης. Μια σύγχρονη προσέγγιση της Γνωσιακής Επιστήμης υπό το πρίσμα των Νευροεπιστημών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εισαγωγή στην θεωρία της Ενσώματης Νόησης. Μια σύγχρονη προσέγγιση της Γνωσιακής Επιστήμης υπό το πρίσμα των Νευροεπιστημών
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την νόηση από την σκοπιά μιας σύγχρονης προσέγγισης του πεδίου της Γνωσιακής Επιστήμης, την θεωρία της Ενσώματης Νόησης και την σύνδεση της με το επιστημονικό πεδίο των Νευροεπιστημών.
Μέσα από την παρουσίαση τόσο του ιστορικού υποβάθρου και των σημείων επιρροής της έννοιας της ενσωμάτωσης όσο και των πρακτικών εφαρμογών αυτής, θα επιχειρηθεί να καταδειχθεί, σε πρώτο επίπεδο ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η ειδοποιός διαφορά της σύγχρονης ενσώματης προσέγγισης της νόησης από το παραδοσιακό υπολογιστικό μοντέλο και σε δεύτερο επίπεδο το σημείο γεφύρωσης της θεωρίας αυτής με τις Νευροεπιστήμες γενικότερα, και τον κλάδο της Νευροψυχολογίας ειδικότερα.
Πρόκειται για μια εισαγωγική προσέγγιση, βιβλιογραφικού χαρακτήρα η οποία δεν αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας νέας ιδέας στη Γνωσιακή Επιστήμη, αλλά στην παροχή πλήθους στοιχείων, αντιλήψεων, θέσεων και επιχειρημάτων, προκείμενου να ωθήσει τον αναγνώστη, στην επανεξέταση των παραδοσιακών αντιλήψεων και την υιοθέτηση νέων. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί το έναυσμα προς την διεπιστημονική αναζήτηση της νόησης και των λειτουργιών της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νόηση, Ενσώματη Νόηση, Γνωσιακή Επιστήμη, Ενσωμάτωση, Νευροεπιστήμες, Νευροψυχολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
118
Bouloukos_Theofanis_Bachelor_Thesis_2022.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο