Η επίδραση της ρυθμιστικής φαρμακευτικής αγωγής του άσθματος στη συμπεριφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συγχρονική μελέτη.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2970476 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-01-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαλακόζη Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρούσος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Iατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Δαρβίρη Χριστίνα, Καθηγήτρια, Επισκ. Καθηγήτρια Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Κυρβασίλης Φώτιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της ρυθμιστικής φαρμακευτικής αγωγής του άσθματος στη συμπεριφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συγχρονική μελέτη.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της ρυθμιστικής φαρμακευτικής αγωγής του άσθματος στη συμπεριφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συγχρονική μελέτη.
Περίληψη:
Εισαγωγή
Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS) αποτελούν την ενδεδειγμένη ρυθμιστική θεραπεία του άσθματος στην προσχολική ηλικία και οι διαταραχές συμπεριφοράς έχουν αναφερθεί ως ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής της θεραπείας, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει τεκμηριωθεί. Η προσθήκη εισπνεόμενου μακράς δράσης β2 διεγέρτη (LABA) στην αγωγή με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, σε ένα σκεύασμα, που αποτελεί την θεραπεία εκλογής στα παιδιά σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα υπό χαμηλή δόση εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Σκοπός μελέτης
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η σύγκριση παιδιατρικών ασθενών με άσθμα υπό ρυθμιστική αγωγή με ICS/LABA σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν αποκλειστικά ICS ως προς τις διαταραχές συμπεριφοράς.
Υλικό και Μέθοδοι
Σε ασθενείς με διαγνωσμένο άσθμα ηλικίας 3 – 6 ετών υπό αγωγή με εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές (ICS) ή συνδυασμό εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς με μακράς δράσης β2 διεγέρτη (ICS/LABA) για τουλάχιστον 2 μήνες, εφόσον δεν έπασχαν από άλλο χρόνιο οργανικό νόσημα ούτε από διαγνωσμένη παιδοψυχιατρική διαταραχή και δεν είχαν πάρει από του στόματος κορτιζόνη τον τελευταίο μήνα, χορηγήθηκε το Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών (SDQ) καθώς επίσης και το ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο του άσθματος Asthma Control Test (ACT), που συμπληρώθηκαν από τους γονείς κατά το προγραμματισμένο ραντεβού για τον έλεγχο του άσθματος.
Αποτελέσματα
Το σύνολο των παιδιών που συμπεριλήφθηκαν ήταν 68. Τα 36 ( 52,9%) ήταν αγόρια και τα 32 (47,1%) κορίτσια. Τα 53 (77,9%) βρίσκονταν υπό αγωγή με Seretide (φλουτικαζόνη/σαλμετερόλη) και τα 15 (22,1%) υπό μονοθεραπεία με Flixotide (φλουτικαζόνη) με μέση διάρκεια αντιασθματικής εισπνεόμενης θεραπείας 13 μήνες ± 9,36 και μέση διάρκεια της παρούσας θεραπείας ήταν 3,99 μήνες ±2,5. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα συνολικά σκορ του SDQ μεταξύ των δύο ομάδων (SDQ total score mean Seretide: 10,08, Flixotide: 9,67, p: 0,96), ούτε στα επιμέρους τμήματα της κοινωνικής συμπεριφοράς, της υπερκινητικότητας, των συναισθηματικών συμπτωμάτων, της επικοινωνίας και της σχέσης με συνομηλίκους. Καλό έλεγχο του άσθματος με βάση το ACT score είχε το 86,3% στην ομάδα του seretide (Ν=44) και το 93,3% στην ομάδα του flixotide (N=14), χωρίς να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις 2 ομάδες (p 0,77).
Συμπεράσματα
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρήζουν θεραπείας για άσθμα, η θεραπεία τους με συνδυασμό ICS/LABA δεν φάνηκε να σχετίζεται με διαταραχές συμπεριφοράς σε σχέση με την θεραπεία μόνο με ICS.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσθμα, Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, Εισπνεόμενοι β-2 διεγέρτες, Συμπεριφορά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
28
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Malakozi_Marina_Msc.pdf
978 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.