Alexandrian Style: Ptolemaic/Greek and Egyptian elements in Hellenistic Architecture

Διπλωματική Εργασία uoadl:2972379 189 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αρχαιολογία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου: από τα ανάκτορα της Εποχής του Χαλκού έως και τα Ελληνιστικά βασίλεια
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γκομπραν Αουαντ Νταϊανα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Dr.David Scahill, professor, Department of History and Archaeology, National and Kapodistrian University of Athens
Prof. Dimitrios Plantzos, Professor, Department of History and Archaeology, National and Kapodistrian University of Athens
Prof. Stylianos Katakis, Professor, Department of History and Archaeology, National and Kapodistrian University of Athens
Πρωτότυπος Τίτλος:
Alexandrian Style: Ptolemaic/Greek and Egyptian elements in Hellenistic Architecture
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αλεξανδρινό στυλ: Πτολεμαϊκά και Αιγυπτιακά στοιχεία στην Ελληνιστική Αρχιτεκτονική
Περίληψη:
Αυτή η διατριβή εξετάζει τα αλεξανδρινά αρχιτεκτονικά στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίο η Πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια εισήγαγε και εξήγαγε αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία στις τρεις μεγάλες Πτολεμαϊκές πόλεις Κύπρο, Μακεδονία και Πέτρα.
Στο πρώτο κεφάλαιο, εξετάζονται οι λόγοι και τα στοιχεία που οδηγούν στη διαμόρφωση της αλεξανδρινής αρχιτεκτονικής και πώς ο συγκρητισμός των ελληνικών και αιγυπτιακών πεποιθήσεων διαμόρφωσε τα στοιχεία της ταφικής αρχιτεκτονικής και των τάφων.
Το δεύτερο κεφάλαιο συγκρίνει τα μακεδονικά αρχιτεκτονικά στοιχεία με άλλα ελληνιστικά και αλεξανδρινά και πώς αναπτύχθηκε η μακεδονική ταφική αρχιτεκτονική κατά την περίοδο των Πτολεμαίων, ιδιαίτερα ως προς τη λειτουργία και το υλικό.
Το τρίτο κεφάλαιο εξετάζει τα αρχαιολογικά στοιχεία που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική αλεξανδρινή επίδραση στους τάφους της Νέας Πάφου στην Κύπρο ως προς τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το τέταρτο κεφάλαιο επισημαίνει την ανάπτυξη των ελληνιστικών αλεξανδρινών στοιχείων στην αρχιτεκτονική της Πέτρας και πώς επηρέασε τα εσωτερικά και εξωτερικά μέρη των τάφων της Πέτρας και τα χαρακτηριστικά της αλεξανδρινής διακόσμησης που διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά του κιονόκρανου, τοιχογραφίες κ.λπ.
Εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με το αποτέλεσμα της τεχνοτροπικής μετάδοσης και τις εξελίξεις του σχεδιασμού του τάφου στις περιπτώσεις που μελετήθηκαν στις προαναφερθείσες πόλεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αλεξανδρινό στυλ, αρχιτεκτονική, τάφοι, ταφική αρχιτεκτονική, ταφές, Κύπρος, Νέα Πάφος, Μακεδονία, Αλεξάνδρεια, Πέτρα, Πτολεμαϊκός, Σατμπυ, Μασταφα Πασα, Ανφασυ, ὑπόγειον, θολωτοί τάφοι,Έλληνας, Αιγύπτιος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

dissertation_Diana_final.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.