Η ηθική της ευθανασίας - τέλους ζωής εξ επόψεως του νομοθετικού και νομολογιακού πλαισίου στις χώρες του Δυτικού Κόσμου σε σύγκριση με την Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2972451 174 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο-Δημόσιες Πολιτικές
Κατεύθυνση Δίκαιο Κοινωνικής Προστασίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χόρτη Διονυσία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα , Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μουζουράκη Παρασκευή, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κονδύλης Βασιλείος, Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ηθική της ευθανασίας - τέλους ζωής εξ επόψεως του νομοθετικού και νομολογιακού πλαισίου στις χώρες του Δυτικού Κόσμου σε σύγκριση με την Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The ethics of euthanasia - end of life in terms of the legislative and jurisprudential framework in the countries of Western World in comparison with Greece
Περίληψη:
Η ευθανασία, καθώς και άλλες μορφές πρόωρου τερματισμού της ζωής με ιατρική αρωγή όπως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αποτελούν ένα θέμα συζήτησης που διεξάγεται ολοένα και πιο έντονα στις δυτικές κοινωνίες. Αυτό βασίζεται τόσο στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής σε αυτές τις περιοχές, όσο και την εκκοσμίκευση και φιλελευθεροποίησή τους. Το θέμα της ευθανασίας είναι σύνθετo, καθώς περιλαμβάνει κοινωνικούς, νομικούς και ηθικούς παράγοντες. Στην παρούσα εργασία ιδιαίτερη έμφαση τοποθετείται στο νομικό κομμάτι.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρέχονται ορισμοί των διαφόρων μορφών ευθανασίας, ενώ συζητούνται οι λόγοι που ωθούν τους ασθενείς να την αιτηθούν. Παράλληλα παρουσιάζονται και συζητούνται επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της ευθανασίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται προσέγγιση της ευθανασίας σε τρία επίπεδα: το ηθικό, το κοινωνικό και το θρησκευτικό. Στο επίπεδο για την ηθική προσέγγιση, γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο η ευθανασία συμβαδίζει με τις αρχές του Ιπποκράτη και της αγαθοεργίας, ενώ γίνεται σύγκριση με την παρηγορητική φροντίδα. Στο κοινωνικό επίπεδο συγκρίνονται διάφορες κοινωνίες σχετικά με την αποδοχή της ευθανασίας και παρατίθενται οι λόγοι που τις ωθούν προς τη στάση που διαμορφώνουν. Στο θρησκευτικό επίπεδο γίνεται αναφορά στη θέση της θρησκείας στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώ εξετάζεται παράλληλα και ο παράγοντας της εκκοσμίκευσης.
Το τρίτο κεφάλαιο μπορεί να θεωρηθεί ως το κυριότερο της παρούσας εργασίας, καθώς εξετάζεται το νομικό πλαίσιο των χωρών που έχουν θεσπίσει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Μαζί με αυτές παρατίθεται το νομικό πλαίσιο χωρών που έχουν νομιμοποιήσει σε κάποιο βαθμό την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, καθώς και χωρών στις οποίες και οι δυο αυτές πράξεις είναι παράνομες. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται εθνικές και διεθνείς δικαστικές υποθέσεις πάνω στο θέμα της ευθανασίας και οι αποφάσεις που τελικώς λήφθηκαν. Στο τρίτο κεφάλαιο επίσης γίνεται αναφορά στο θέμα των προγενέστερων οδηγιών / διαθηκών ζωής και στη νομική τους προσέγγιση, καθώς και οι νομικές ευθύνες των ιατρών σε περιπτώσεις ευθανασίας.
Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελλάδα κυρίως από νομική άποψη, τόσο σε ποινικό όσο και σε συνταγματικό επίπεδο. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο είναι ο επίλογος της εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Ευθανασία, νομοθεσία, νομολογία, Δυτικός Κόσμος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
90
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Χόρτη Διονυσία_Διπλωματική Εργασία.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.