Ανάλυση της ταχύτητας και γωνίας απελευθέρωσης της μπάλας στα σουτ τριών πόντων στην καλαθοσφαίριση με τη χρήση του "94 fifty smart basketball sensor"

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2974908 66 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-08
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΣ ΙΑΣΩΝ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαχαράκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση της ταχύτητας και γωνίας απελευθέρωσης της μπάλας στα σουτ τριών πόντων στην καλαθοσφαίριση με τη χρήση του "94 fifty smart basketball sensor"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση της ταχύτητας και γωνίας απελευθέρωσης της μπάλας στα σουτ τριών πόντων στην καλαθοσφαίριση με τη χρήση του "94 fifty smart basketball sensor"
Περίληψη:
Το σουτ με άλμα μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες της
ατομικής τεχνικής στην καλαθοσφαίριση. Ειδικότερα, το σουτ τριών πόντων
αποτελεί, πλέον, ένα από τα βασικά στοιχεία του σύγχρονου αθλήματος.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός και η αξιολόγηση των κινηματικών παραμέτρων κατά την εκτέλεση των σουτ τριών πόντων σε αθλητές
καλαθοσφαίρισης. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν: α) η γωνία απελευθέρωσης της μπάλας και η επίδρασή της στις εύστοχες προσπάθειες και, β) η μέτρηση της ταχύτητας απελευθέρωσης της μπάλας, όπως και η ανάλυση των πιθανών διαφορών στις συγκεκριμένες κινηματικές παραμέτρους μεταξύ των αθλητών, ανάλογα με τη θέση που αγωνίζονται. Έτσι, είκοσι δύο (22) άνδρες - αθλητές (ηλικία τα 16 έτη ± 0,77 ), ομάδων της Α΄ και Β΄ κατηγορίας Παίδων και Εφήβων της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής (Ε.Σ.Κ.Α), συμμετείχαν στην έρευνα. Από αυτούς οι 9 ήταν guards, οι 7 forwards και οι 6 centers. Ως όργανο μέτρησης χρησιμοποιήθηκε η 94Fifty Smart Basketball Sensor για τη λήψη των κινηματικών παραμέτρων των σουτ.
Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, ο κάθε εξεταζόμενος εκτέλεσε συνολικά 25 σουτ μετά από μεταβίβαση και 25 σουτ μετά από ελιγμό με μπάλα, από τις 5 θέσεις εκτός της γραμμής των τριών πόντων (από τις δύο γωνίες, από τις δύο πλευρές των 45° και από την κορυφή). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων καταγράφηκαν διαφορές ανάμεσα στους αθλητές που μετρήθηκαν, με τους guards να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα γωνίας απελευθέρωσης της μπάλας σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές, με γενικό μέσο όρο τις 44,5° ± 1,09° (έναντι 43,2° ± 0,74° των forwards και 41°± 0,85° των centers). Οι guards κατέγραψαν, ωστόσο, τη μικρότερη σταθερότητα μεταξύ των προσπαθειών. Ταυτόχρονα, οι forwards παρουσίασαν μεγαλύτερη ευστοχία με ποσοστό 33,14% (έναντι 28,33% των centers και 28,22% των guards), ενώ οι guards απελευθέρωναν την μπάλα πιο γρήγορα από τους συναθλητές τους, με γενικό μέσο όρο τα 0,84΄΄ ± 0,06΄΄ (έναντι 0,87΄΄SD ± 0,03΄΄ των forwards και 0,98΄΄SD ± 0,25΄΄των centers). Όπως καταδεικνύεται όλοι οι εξεταζόμενοι ήταν υψηλού τεχνικού επιπέδου, αφού τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντός του ιδανικού εύρους που τέθηκε -με ορισμένες εξαιρέσεις- αποδεικνύοντας πως η προσθήκη της τεχνολογίας στον προπονητικό κύκλο μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη ως προς την ανάπτυξη και βελτίωση της ατομικής τεχνικής των καλαθοσφαιριστών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
καλαθοσφαίριση, γωνία απελευθέρωσης, 94fifty smart basketball sensor
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
35
πτυχιακη.pdf (920 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο