Διατροφή, Άσκηση και Δυσλιπιδαιμία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2975439 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκος Γελαδάς καθηγητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφή, Άσκηση και Δυσλιπιδαιμία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατροφή, Άσκηση και Δυσλιπιδαιμία
Περίληψη:
Τα πιο βασικά λιπίδια στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα τριγλυκερίδια, τα φωσφολιπίδια και τα στεροειδή. Τούτα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού γιατί αποτελούν δομικό υλικό τον κυτταρικών μεμβρανών, προάγουν την θερμομόνωση, αποτελούν αποθήκες ενέργειας, συμβάλλουν στην επικοινωνία και προστασία των κυττάρων, στην σύνθεση ορμονών και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Επειδή τα περισσότερα λιπίδια είναι υδρόφοβα (δεν
διασπώνται στο νερό) μεταφέρονται μέσα στο αίμα με την βοήθεια των πρωτεϊνών γι’ αυτό και μιλάμε για χαμηλής και υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνες (LDL,VLDL,HDL). Η αυξημένη, πέρα του φυσιολογικού, συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα αναφέρεται ως δυσλιπιδαιμία. Τα αίτια της δυσλιπιδαιμίας είναι είτε γενετικά (οικογενούς προέλευσης) είτε πηγάζουν από τον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Οι άνθρωποι με δυσλιπιδαιμία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, και στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι η στεφανιαία νόσος και η δεύτερη το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αποτελεί ευοίωνο γεγονός ότι η δυλιπιδαιμία μπορεί να μετριασθεί εάν ελεγχθούν κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής. Οι παράγοντες αυτοί είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα. Είναι προφανές ότι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η ηλικία δεν μπορούν να αλλάξουν αλλά η αλλαγή των υπολοίπων μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα.
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να αναδειχθούν, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης, οι επιδράσεις της κατάλληλης διατροφής και της άσκησης σε άτομα με δυσλιπιδαιμία.
Παραθέτοντας την βιβλιογραφία αποδεικνύεται ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της συστηματικής άσκησης και μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Όσον αφορά στην άσκηση, απαιτείται υψηλή κατανάλωση θερμιδών είτε αυτή προκύψει από άσκηση χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας είτε από άσκηση υψηλής έντασης και χαμηλής διάρκειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
άσκηση χοληστερόλη διατροφή δυσλιπιδαιμία τριγλυκερίδια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
32
πτυχιακη εργασία.pdf (861 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο