Το κοβάλτιο στη παραγωγή μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2976100 93 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-10
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βαρώτσου Ευφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχαήλ Σταματάκης , Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος , Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το κοβάλτιο στη παραγωγή μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το κοβάλτιο στη παραγωγή μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων
Περίληψη:
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον κρίσιμο ρόλο του κοβαλτίου στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων, εμφαίνεται από τη πρόσφατη διεξαγωγή του συνεδρίου Cobalt Institute 2021 που υλοποιήθηκε 18-19 Μαΐου 2021 με έμφαση στο ρόλο του κοβαλτίου σε ένα βιώσιμο μέλλον, την κατάσταση της αγοράς τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι εξελίξεις στις μπαταρίες ιόντων Λιθίου και κυψελών Κοβαλτίου καθώς και σχετικά θέματα από την εξόρυξη πρώτων υλών, τη χημική επεξεργασία, την παραγωγή κυψελών και την ανακύκλωση ήταν βασικό θέμα στο Cobalt Special της Benchmark που διεξήχθη την Τετάρτη 19 Μαΐου, 2021 σε συνεργασία με το συνέδριο του Cobalt Institute.
Απώτερος σκοπός κατά την μελέτη και συγγραφή της Εργασίας αυτής κύριο μέλημα αποτέλεσε η καταγραφή των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων στον κύκλο χρήσης του κοβαλτίου στους ηλεκτρικούς συσσωρευτές για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Αφορά σε ένα τεράστιο σύγχρονο πρόβλημα με γεωλογικές, ενεργειακές, περιβαλλοντολογικές, οικονομικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις.
Στα τρία πρώτα Κεφάλαια γίνεται λόγος για τον ρόλο του κοβαλτίου ως κρίσιμη πρώτη ύλη - όπως και των υπόλοιπων υλών μπαταρίας- τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ως μέταλλο, τις ενώσεις που σχηματίζει και τις συγκεντρώσεις του στην γη και υποθαλάσσια που συνιστούν ή θα αποτελέσουν οικονομικές αποθέσεις κοιτασμάτων παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεθόδους επεξεργασίας, ανάκτησης του κοβαλτίου όπως και τα επίπεδα παραγωγής του μετάλλου προς αξιοποίηση.
Τα υπόλοιπα τρία Κεφάλαια επικεντρώνονται στις παρούσες και μελλοντικά αρκετά υποσχόμενες εφαρμογές που συμμετέχει το κοβάλτιο εκτός της ηλεκτροκίνησης, στις σύγχρονες τάσεις ανακύκλωσης, της αλυσίδας εφοδιασμού των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων και των εξελίξεων του εμπορίου συσσωρευτών σε διεθνή κλίμακα .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κοβάλτιο, Μπαταρίες ιόντων Λιθίου, Κρίσιμες πρώτες ύλες, Κάθοδοι, Μεταλλουργία, Επίπλευση, Εκχύλιση, Ηλεκτρικά Οχήματα, Katangan, Central African Copperbelt, Congo-Zambia, Εξόρυξη κοβαλτίου, βιωσιμότητα, Ανακύκλωση, Αλυσίδα εφοδιασμού, Αλυσίδα αξίας, Συσσωρευτές οχημάτων, End-of-life, CO2, Νικέλιο, Χαλκός, Ευρώπη, Μεταλλευτικοί πόροι, Πλαίσιο Ηνωμένων Εθνών Ταξινόμησης Πόρων (UNFC), Αποθέματα, Υδρομεταλλουργία, Ηλεκτροανάκτηση, Θειούχα κοιτάσματα, Βιοεκχύλιση, Υποθαλάσσια κοιτάσματα, Πολυμεταλλικές επιφλοιώσεις και κόνδυλοι
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
125
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Το Κοβάλτιο στη παραγωγή μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων_Ευφροσύνη_Βαρώτσου.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.