Η σχέση των διατροφικών προτύπων και του τρόπου ζωής με καρδιομεταβολικούς δείκτες υγείας σε ηλικιωμένα άτομα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2976197 77 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιδημιολογία-Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-15
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παπασωτηρίου Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φίλιππος Ορφανός, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλική Μπενέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Ριζά, Μέλος ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σχέση των διατροφικών προτύπων και του τρόπου ζωής με καρδιομεταβολικούς δείκτες υγείας σε ηλικιωμένα άτομα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σχέση των διατροφικών προτύπων και του τρόπου ζωής με καρδιομεταβολικούς δείκτες υγείας σε ηλικιωμένα άτομα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής, μεταξύ αυτών και η διατροφή, αποτελούν σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στόχος: Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των διατροφικών προτύπων καθώς και ενός συνθετικού δείκτη συμπεριφορών υγείας με επιλεγμένους καρδιομεταβολικούς βιοχημικούς δείκτες.
Υλικό και Μέθοδος: Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείται από 3.461 άνδρες και γυναίκες ηλικίας >50 ετών συμμετέχοντες στην Health and Retirement Study, μία διαχρονική μελέτη που διενεργείται στις ΗΠΑ. Η συλλογή των διατροφικών δεδομένων έγινε με ένα ημιποσοτικοποιημένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων, ενώ για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτύπων έγινε ανάλυση κυρίων συνιστωσών και χρήση του Mediterranean Diet Score (MDS), για να προσδιορισθεί η προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή (ΜΔ). Για τον συνθετικό δείκτη συμπεριφορών υγείας χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή. Οι καρδιαγγειακοί βιοδείκτες που αξιολογήθηκαν ήταν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της HDL και της ολικής χοληστερόλης, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της κυστατίνης C του αίματος. Η τρέχουσα μελέτη αποτελεί μια συγχρονική ανάλυση.
Αποτελέσματα: Βρέθηκαν τέσσερα διατροφικά πρότυπα, με τα δύο κυριότερα να περιγράφουν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και ένα πρότυπο δυτικής διατροφής. Η υψηλή προσήλωση στη ΜΔ συσχετίστηκε αρνητικά με την CRP [b = -9.3 (-13.5 – -4.9)] και την κυστατίνη C [b = -3.1 (-4.3 – -1.9)]. Ο συνθετικός δείκτης υγιεινών συμπεριφορών εμφάνισε θετική συσχέτιση με την HDL-χοληστερόλη [b = 0.5 (0.1 – 0.9)] και αρνητική συσχέτιση με τον λόγο ολικής/HDL-χοληστερόλης [b = -0.7 (-0.3 – -1.1)], την CRP [b = -9.0 (-10.6 – -7.3)] και την κυστατίνη C [b = -1.0 (-1.5 – -0.6)].
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της διατροφής με βιοχημικούς δείκτες που αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά και τη σημασία να εξετάζονται αθροιστικά οι παράγοντες του τρόπου ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διατροφή, Διατροφικά πρότυπα, Μεσογειακή διατροφή, Βιοδείκτες, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Κυστατίνη C
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
33
Ίωνας Παπασωτηρίου Final.pdf (719 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο