Petrographic study of the hydrothermal alterations in the Piavitsa gold deposit

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2999556 126 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-16
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στέφανος Κίλιας, Καθηγητής, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Petrographic study of the hydrothermal alterations in the Piavitsa gold deposit
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πετρογραφική μελέτη των υδροθερμικών εξαλλοιώσεων στο κοίτασμα χρυσού της Πιάβιτσας
Περίληψη:
Η μεταλλευτική περιοχή της Κασσάνδρας υπάγεται στην Σερβο-Μακεδονική μεταλλευτική περιοχή της ευρύτερης ζώνης της Τηθύος, δημιουργόντας μια ΒΔ ζώνη από Ολιγο-Μειοκαινικές πορφυρικές διεισδύσεις. Αυτή η ζώνη εκτείνεται από την Σερβία μέχρι την μεταλλευτική περιοχή της Κασσάνδρας, στην Χαλκιδική, στην Β. Ελλάδα. Η μεταλλευτική περιοχή της Κασσάνδρας ανήκει σε κοιτάσματα συμπαγών θειούχων από αντικατάσταση ανθρακικών που σχετίζονται με μαγματική διείσδυση και περιέχει περίπου 12 εκατ. ουγκιές (1 ουγκια=28,35 γραμμάρια) σε πορφυρικά και συμπαγή θειούχα από αντικατάσταση ανθρακικών κάνοντας αυτήν την περιοχή την πιο οικονομικά σημαντική περιοχή στη Σερβο-Μακεδονική μεταλλογενετική περιοχή.
Το ρήγμα του Στρατωνίου τέμνει την μεταλλευτική περιοχή της Κασσάνδρας από την ανατολή προς την δύση και πάνω στο ρήγμα αυτό υπάρχουν τα μεταλλεία του Μαντέμ Λάκκου, των Μαύρων Πετρών και της Πιάβιτσας, και ελαχιστοποιούνται οι συγκεντρώσεις χαλκού καθώς μειώνεται η αναλογία Pb/Zn και Ag/Au από του Μαντέμ Λάκκου προς την Πιάβιτσα.
Η Πιάβιτσα βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ρήγματος του Στρατωνίου, περιέχει πυριτιωμένα σώματα αντικατάστασης, πλούσια σε μαγγάνιο, και έχει 6.613 εκατ. τόνους περιεκτικότητας 4,82 γραμ./τόνο χρυσού και 6.613 εκατ. τόνους περιεκτικότητας 54 γραμ./τόνο αργύρου.
Προκειμένου να περιγράψουμε την παραγενετική ακολουθία και τον τρόπο κρυστάλλωσης στο κοίτασμα της Πιάβιτσας καθώς επίσης και τις αντιδράσεις των υδροθερμικών ρευστών, που έλαβαν μέρος σε σχέση με την απόθεση του μεταλλεύματος, χρησιμοποιήσαμε οπτικό μικροσκόπιο και EDS-SEM analysis έτσι ώστε να αναλύσουμε 13 δείγματα λεπτών τομών που προέρχονται από καρότα γεωτρήσεων από 7 διαφορετικές γεωτρήσεις.
Αυτά τα 13 δείγματα είναι τα ίδια δείγματα που χρησιμοποίησε η Μ. Τζανή στην μεταπτυχιακή της έρευνα το 2021. Τα αποτελέσματα που βρήκαμε ταιριάζουν με τα αποτελέσματα της Μ. Τζανής. Το στάδιο πριν την απόθεση του μεταλλεύματος κυριαρχείται από ισχυρή διάληση του μητρικού ασβεστιτικού πετρώματος, πυριτίωση που συνοδεύεται από φτωχό σε αρσενικό σιδηροπυρίτη, γαληνίτη, σφαλερίτη, χαλκοπυρίτη, και θειοάλατα-Cu-Pb-Sb, και σουλφιδίωση. Το κύριος στάδιο μεταλλεύματος αναγνωρίζεται από την παρουσία του αρσενούχου σιδηροπυρίτη και του αρσενοπυρίτη που πιθανώς περιέχουν χρυσό. Το κυρίως στάδιο μεταλλεύματος περιέχει αρσενοπυρίτη, αρσενούχο σιδηροπυρίτη, σιδηρούχου κουτνοχορίτη-1, ροδοχρωσίτη-1, κουτνοχορίτη-2, ιλλίτη, ρουτίλιο και απατίτη. Το ύστερο στάδιο μεταλλεύματος χαρακτηρίζεται από την παρουσία του ροδοχρωσίτη-2 που πρόκειται για προϊόν ασβεστοποίησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πιάβιτσα, Αρσενοπυρίτης, σιδηροπυρίτης, οπτικό μικροσκόπιο, πτυχιακή, σουλφιδίωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
37