Τραυματισμοί Αθλητων-τριων Ενόργανης Και Ρυθμικής Γυμναστικής

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3156417 79 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΚΟΖΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΛΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τραυματισμοί Αθλητων-τριων Ενόργανης Και Ρυθμικής Γυμναστικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Περίληψη:
Περίληψη
Σκοπός: Η ενόργανη και ρυθμική γυμναστική αποτελούν αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων τα οποία απαιτούν υψηλού επιπέδου προπόνηση από νεαρή ηλικία. Επομένως, ο κίνδυνος πρόκλησης τραυματισμού είναι πολύ υψηλός. Αναφορές από επαγγελματίες υγείας δείχνουν πως συμβαίνουν περισσότερο από 86.000 τραυματισμοί ετησίως που συνδέονται με την άθληση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Εθνικό Κολλεγιακό Αθλητικό Σύνδεσμο (National Collegiate Association) τη δεκαετία του 1980 ο ρυθμός αναφορών τραυματισμών κατά τη διάρκεια ασκήσεων αυξήθηκε από 100% σε 200%. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν οι αιτίες τραυματισμών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ασκήσεων για το άθλημα κάθε και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση και θεραπεία των τραυματισμών και των κακώσεων.
Μεθοδολογία: Η μέθοδος η οποία χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση αυτής της εργασίας ήταν η συστηματική ανασκόπηση βιβλιογραφικών αναφορών για τη συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των πληροφοριών σχετικά με την εμφάνιση και την επιδημιολογία των τραυματισμών στα αθλήματα της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής. Σε αυτά τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν επιδημιολογικά στοιχεία όσον αφορά τη συχνότητα των τραυματισμών, τρόπους πρόληψης και θεραπείας αυτών στα δύο αυτά αθλήματα.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι τραυματισμοί στην ενόργανη και στη ρυθμική γυμναστική είναι συχνοί. Επιπλέον, οι παράγοντες κινδύνου ποικίλουν και έχουν να κάνουν με την ηλικία, το φύλο και την εμπειρία που διαθέτει ο αθλητής. Συγκεκριμένα, αθλητές και αθλήτριες με αρκετή εμπειρία πάνω στο άθλημά τους έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης κάποιας κάκωσης. Τέλος, οι συχνότεροι τραυματισμοί και στα δύο είδη γυμναστικής αφορούν κακώσεις των άνω και κάτω άκρων, συνδεσμικές κακώσεις και τενοντίτιδες και σε μικρότερο βαθμό κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και της αυχενικής μοίρας.
Συμπεράσματα: Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως η ενόργανη καθώς και η ρυθμική γυμναστική αποτελούν αθλήματα που ελλοχεύουν μεγάλο ρίσκο για πρόκληση ποικίλων τραυματισμών. Ωστόσο, με το κατάλληλο πλάνο προπόνησης και τον σωστό αθλητικό εξοπλισμό μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόκληση σοβαρού τραυματισμού. Επιπλέον, όλη η αθλητική ομάδα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και του ιατρικού προσωπικού θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την φροντίδα του αθλητή σε περίπτωση τραυματισμού όπως και τον σχεδιασμό πλάνου φυσιοθεραπείας για την αποκατάσταση αυτού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ενόργανη γυμναστική, ρυθμική γυμναστική, θεραπεία και αποκατάσταση κακώσεων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
54
kozma traymatismoi enorganis kai rythmikis.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο