Η αρμονία των σφαιρών σύμφωνα με την Πυθαγόρεια θεώρηση: Μοντελοποίηση στο περιβάλλον Super Collider

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3176570 239 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-04-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κατσίπη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργάκη Αναστασία, Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αρμονία των σφαιρών σύμφωνα με την Πυθαγόρεια θεώρηση: Μοντελοποίηση στο περιβάλλον Super Collider
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αρμονία των σφαιρών σύμφωνα με την Πυθαγόρεια θεώρηση: Μοντελοποίηση στο περιβάλλον Super Collider
Περίληψη:
Η θεωρία της Πυθαγόρειας αρμονίας των σφαιρών, απασχολεί την ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα και συνδέει άμεσα δύο τομείς: τον τομέα της μουσικής, με τον τομέα της αστρονομίας. Το βασικότερο ερώτημα της θεωρίας, είναι αν μπορούν οι κινήσεις των πλανητών να παράξουν ήχο και ταυτόχρονα, να δημιουργήσουν μουσική μέσω των κινήσεών τους. Η πρώτη αναφορά στην Πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών, τοποθετείται στην αρχαία Ελλάδα, την εποχή του Πυθαγόρα, από τον οποίο γίνεται και η παρατήρηση πως “τα πάντα είναι αριθμός.”
Στη συγκεκριμένη εργασία, στο πρώτο κεφάλαιο, θα γίνει μία ιστορική αναδρομή, μέσα στην οποία θα αναφερθούν οι κυριότερες θεωρίες για την αρμονία των σφαιρών -κατά το Πυθαγόρειο μοντέλο- σε διάφορες εποχές, από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Θα αναφερθούν, επίσης, διάφοροι καλλιτέχνες που έχουν ασχοληθεί με τη θεματική αυτή και τα μουσικά έργα που έχουν συνθέσει πάνω στη θεωρία, έτσι ώστε να ακούσουμε τους ήχους του διαστήματος μέσα από τη δική τους οπτική.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα γίνει μία επισκόπηση της δικής μας εποχής, όπου υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση της θεωρίας της αρμονίας των σφαιρών. Από τον Πυθαγόρα και τον Κέπλερ, προχωράμε την έρευνα στις ανακαλύψεις της NASA και στα πραγματικά ηχητικά δεδομένα που έχουμε συλλέξει από το διάστημα. Στο κεφάλαιο αυτό, θα μας απασχολήσει επίσης η χρήση των sonification στην αστρονομία (ηχοποιήσεις αστρονομικών δεδομένων), οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση της θεωρίας της αρμονίας των σφαιρών και η σύνδεση των επιστημών με τις τέχνες.
Τέλος, στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, θα γίνει μία αναλυτική παρουσίαση της μοντελοποίησης των διάφορων θεωρήσεων της αρμονίας των σφαιρών, ανά εποχή, στο περιβάλλον της εφαρμογής Super Collider. Οι θεωρήσεις αυτές, θα έχουν παρουσιαστεί αναλυτικότερα στα προηγούμενα κεφάλαια. Οι μοντελοποιήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Πυθαγόρας, μουσική, αστρονομία, ηχοποιήσεις, Super Collider
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
110
1569201700020_ΚΑΤΣΙΠΗ_ΜΑΡΙΑ.pdf.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο