Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το έργο της Ελένης Δικαίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3217463 73 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-05-16
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Δορμπαράκης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Βασιλική Πάτσιου, καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνα Τσώλη, επίκουρη καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το έργο της Ελένης Δικαίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το έργο της Ελένης Δικαίου
Περίληψη:
Τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή, τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και οι συνέπειες που προκάλεσε σε χιλιάδες πρόσφυγες εξετάζονται τόσο από την επιστήμη της ιστορίας όσο και από τη λογοτεχνία. Το είδος πεζού λόγου που έχει τη δύναμη να συνδυάσει τα επιστημονικά στοιχεία της ιστορίας με τα αισθητικά χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας είναι το ιστορικό μυθιστόρημα. Το ιστορικό μυθιστόρημα, κατά την πορεία του στον χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, ακολούθησε τη γενικότερη πορεία των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών της χώρας και βρέθηκε να εξυπηρετεί πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε σημαντική στροφή προς την ανάδειξη των σύγχρονων γεγονότων και συγκεκριμένα της Καταστροφής του 1922.

Η Ελένη Δικαίου, με τα μυθιστορήματά της Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά και Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης αποτελεί σημαντικό εκπρόσωπο των λογοτεχνών που ασχολήθηκαν με το ιστορικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε παιδικό και νεανικό αναγνωστικό κοινό και έχει ως κεντρικό άξονα των έργων της τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ανάδειξη των γεγονότων του 1922 μέσα από το έργο της γίνεται με τη μέθοδο της ανάλυσης του περιεχομένου και εξετάζεται συγκριτικά σε σχέση με το έργο δύο σπουδαίων λογοτεχνών, της Διδώς Σωτηρίου με τα Ματωμένα Χώματα και του Ηλία Βενέζη με το Μικρασία, Χαίρε, που έζησαν τα γεγονότα της Καταστροφής και με τη μορφή μαρτυριών τα αφηγούνται. Η συγκριτική μελέτη των έργων αυτών οδηγεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων που καταδεικνύουν τον τρόπο που η Ελένη Δικαίου αποτυπώνει τις διάφορες θεματικές της Μικρασιατικής Καταστροφής στο έργο της. Ακολούθως, προτείνονται ερευνητικές θεματικές για περαιτέρω διερεύνηση.

Τέλος, με κέντρο τα ιστορικά μυθιστορήματα της Ελένης Δικαίου, παρουσιάζονται ενδεικτικές φιλαναγνωστικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές γίνονται σε τρεις φάσεις: πριν την ανάγνωση των μυθιστορημάτων, κατά την ανάγνωση των μυθιστορημάτων και μετά την ανάγνωση των μυθιστορημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Μικρασιατική Καταστροφή, ιστορικό μυθιστόρημα, Ελένη Δικαίου, φιλαναγνωσία, φιλαναγνωστικές δράσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
123
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Γιώργος Δορμπαράκης_ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.