Όψεις της Ισπανίας στη νεοελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία: Οι περιπτώσεις των Νίκου Καζαντζάκη, Κώστα Ουράνη και Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3218647 112 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεοελληνική Φιλολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσέλλου Νικολέτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγάθος Θανάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας, τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική
Καρπούζου Πέγκυ, Επίκουρη Καθηγήτρια, τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας, τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική
Ιωακειμίδου Λητώ, Επίκουρη Καθηγήτρια, τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας, τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική
Πρωτότυπος Τίτλος:
Όψεις της Ισπανίας στη νεοελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία: Οι περιπτώσεις των Νίκου Καζαντζάκη, Κώστα Ουράνη και Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Όψεις της Ισπανίας στη νεοελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία: Οι περιπτώσεις των Νίκου Καζαντζάκη, Κώστα Ουράνη και Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Περίληψη:
Παρουσίαση των πολλαπλών όψεων της Ισπανίας μέσα από έργα της νεοελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Διερευνώντας τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις των Νίκου Καζαντζάκη, Κώστα Ουράνη και Ζαχαρία Παπαντωνίου αναδεικνύονται διαφορετικές πτυχές της χώρας πριν και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου και φωτίζονται κοινές θεματικές του ταξιδιού στην Ισπανία για τους Έλληνες συγγραφείς. Η ιστορική συγκυρία του Εμφυλίου στρέφει τα βλέμματα της Ευρώπης προς τη χώρα της Ιβηρικής και γίνεται ο βασικός λόγος που πολλοί συγγραφείς από διάφορες χώρες την επισκέπτονται με την ιδιότητα του ανταποκριτή ξένων εφημερίδων. Παράλληλα, ο εξωτισμός και τα πλούσια ήθη και έθιμα της χώρας λειτουργούν ως πόλος έλξης για πληθώρα διανοουμένων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Αναλύοντας και συγκρίνοντας τα τρία κείμενα, πέρα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του εκάστοτε συγγραφέα, αναδύονται και ορισμένοι κοινοί τόποι, ορισμένα θέματα που επαναλαμβάνονται και θίγονται στο Ταξιδεύοντας Α' του Νίκου Καζαντζάκη, στο Sol y Sombra του Κώστα Ουράνη και στα Ταξίδια του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Η ιστορία και τα έθιμα του παρελθόντος, ο πόλεμος, η θρησκεία, η ομορφιά κι η γραφικότητα του τοπίου, η τέχνη, η ζωγραφική του Θεοτοκόπουλου, η επιρροή του Cervantes, η σύγκρουση Δύσης κι Ανατολής αποτελούν βασικούς άξονες στις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και των τριών συγγραφέων και συνεπώς τα θέματα γύρω από τα οποία επικεντρώνεται και η παρούσα έρευνα για την απεικόνιση της Ισπανίας στη νεοελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
ταξιδιωτική λογοτεχνία, Ισπανία, Νίκος Καζαντζάκης, Κώστας Ουράνης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
235
Αριθμός σελίδων:
68
Διπλωματική-Νικολέτα Τσέλλου.pdf (730 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο