Καταθλιπτική συμπτωματολογία, στρες και κατανάλωση αλκοόλ από φοιτητικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3218661 124 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-23
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαρούλη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαλλιώρη Μινέρβα Μελπομένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Επιστημονική συνεργάτις, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταθλιπτική συμπτωματολογία, στρες και κατανάλωση αλκοόλ από φοιτητικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταθλιπτική συμπτωματολογία, στρες και κατανάλωση αλκοόλ από φοιτητικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19
Περίληψη:
Εισαγωγή: Εκτός από τις συνέπειες στη σωματική υγεία η πανδημία του Covid-19 έχει σημαντικές συνέπειες και στην ψυχική υγεία των ατόμων. Οι συνέπειες αυτές εκτός από τον γενικό πληθυσμό, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον φοιτητικό πληθυσμό, εξαιτίας της ευαλωτότητας του στα θέματα ψυχικής υγείας και της ιδιαίτερης φάσης ζωής που βρίσκεται.
Σκοπός: Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να διερευνήσει την επίδραση της παρατεταμένης πανδημίας στην πιθανή εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, στρες και κατανάλωσης αλκοόλ στον φοιτητικό πληθυσμό.
Μεθοδολογία: Η συγχρονική αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 524 Έλληνες φοιτητές (399 γυναίκες, 119 άνδρες και 6 μη δυαδικά άτομα) ηλικίας 18 έως 25 ετών. Η καταθλιπτική συμπτωματολογία εξετάστηκε με την Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck-Beck Depression Inventory (BDI) το στρες με την Κλίμακα Αντιλαμβανόμενου Άγχους-Perceived Stress Scale (PSS), η κατανάλωση αλκοόλ με τη Διαγνωστική δοκιμασία διαταραχής χρήσης αλκοόλ- Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT). Τα παραπάνω ερωτηματολόγια στάλθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή τύπου Google forms σε φοιτητές και αναρτήθηκαν σε φοιτητικές σελίδες σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν τον Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022.
Αποτελέσματα: Το 23,9 των συμμετεχόντων παρουσίασε μέτρια καταθλιπτική συμπτωματολογία και το 14,3% σοβαρή. Επίσης, το 59,4% των συμμετεχόντων παρουσίασε στρες πολύ υψηλότερο από το κανονικό. Η εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας συσχετίστηκε θετικά με την εμφάνιση αντιλαμβανόμενου στρες (p<0,001). Η μοναχική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε θετικά τόσο με το αντιλαμβανόμενο στρες (p=0,01) όσο και με την καταθλιπτική συμπτωματολογία (p=0,034). Οι γυναίκες φαίνεται να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα στρες (p=0,001) και κατάθλιψης (p=0,008) κάνουν λιγότερο επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ (p=0,017) συγκριτικά με τους άνδρες. Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα στρες (p=0,05), καταθλιπτικής συμπτωματολογίας (p=0,018) και επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ (p=0,028) σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συμμετέχοντες.
Συμπεράσματα: Γίνεται σαφές ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε μαχροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική υγεία του φοιτητικού πληθυσμού και η ψυχική επιβάρυνση είναι ορατή ακόμα και δύο έτη μετά την έναρξη της. Είναι σημαντικό να υπάρξει μέριμνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη της ευάλωτης αυτής πληθυσμιακής ομάδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πανδημία, Κατάθλιψη, Στρες, Κατανάλωση αλκοόλ, Φοιτητές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
41
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Marouli_Georgia_MSc.pdf.pdf
837 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.