The Rise of the Far-Right in the EU

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3222847 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παράσχος Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σουζάννα Βέρνυ, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The Rise of the Far-Right in the EU
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Άνοδος της Ακροδεξιάς στην ΕΕ
Περίληψη:
Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η εξέταση κάποιων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα τη σχέση τους με τρεις κρίσεις. Απογοήτευση και ακόμα θυμός και απόγνωση δημιουργήθηκαν σε πολλές χώρες της (ΕΕ) μετά την κρίση της Ευρωζώνης το 2010, που διευκόλυναν την ανάδειξη κάποιων σημαντικών ακροδεξιών κομμάτων. Έπειτα, η προσφυγική κρίση βοήθησε πολλά ακροδεξιά κόμματα, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν τον φόβο και την ταραχή που είχαν προκληθεί και αυτοπαρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές της εθνικής ταυτότητας και ασφάλειας. Διατηρώντας αυτό το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους και συσχετίζοντάς το με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα κατέστησαν εφικτή τη διατήρησή του ως καίριου ζητήματος ακόμα και μετά την κορύφωση το 2015 και 2016 και για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ να διαμορφώσει ένα ασφαλέστερο και σταθερότερο περιβάλλον και γίνονται και κάποιες προτάσεις αναφορικά με την επίτευξη του εν λόγω στόχου. Τέλος, η κρίση του κράτους δικαίου δημιουργήθηκε από δύο κυβερνώντα ακροδεξιά κόμματα, στην Ουγγαρία και την Πολωνία, και ενώ η ΕΕ έχει ετοιμάσει έναν νέο μηχανισμό για ασκήσει περαιτέρω πίεση σε αυτές τις δύο χώρες, η εφαρμογή του υπό το φως των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη υπόθεση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ακροδεξιά Κόμματα, ΕΕ, ευρωσκεπτικισμός, οικονομική κρίση, προσφυγική κρίση, τρομοκρατία, κρίση κράτους δικαίου, Ουγγαρία, Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, εκλογές.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
213
Αριθμός σελίδων:
69