Predictive models for football matches

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228206 137 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-25
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βακόλας Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιάννης Φώτιος (Επίκουρος-Τμήμα Μαθηματικών-ΕΚΠΑ)
Μπουρνέτας Απόστολος (Καθηγητής-Τμήμα Μαθηματικών-ΕΚΠΑ)
Τρέβεζας Σάμης (Επίκουρος-Τμήμα Μαθηματικών-ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Predictive models for football matches
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μοντέλα πρόβλεψης για ποδοσφαιρικούς άγωνες
Περίληψη:
Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες εξαρτώνται οικονομικά με το ποδόσφαιρο. Αυτό οδήγησε σε τεράστιο στατιστικό ενδιαφέρον για το άθλημα. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια ανασκόπηση της μοντελοποίση αγώνων ποδοσφαίρου.
Αρχικά, αναπτύσσεται η θεωρία πίσω από την διμεταβλητή ανάλυση μαζί με τις ιδιότητες και τις επεκτάσεις της διμεταβλητής κατανομής. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διμεταβλητή κατανομή Poisson που χρησιμοποιείται ευρέως στη μοντελοποίηση ποδοσφαίρου. Τα μοντέλα παλινδρόμησης αποτελούν ένα άλλο αντικείμενο μελέτης καθώς παρέχουν συναρτήσεις που περιγράφουν τη σχέση μεταξύ τυχαίων μεταβλητών. Σε αυτό το μέρος, παρουσιάζονται μοντέλα καταμέτρησης δεδομένων όπως το μοντέλο παλινδρόμησης Poisson και τα διογκωμένα μοντέλα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με στα οποία κάποια αποτελέσματα εμφανίζονται πολύ συχνά. Όσον αφορά την εκτίμηση των παραμέτρων, ο αλγόριθμος EM θεωρείται ότι είναι ένας ορθολογικός τρόπος εύρεσης της μέγιστης εκτίμησης πιθανότητας όταν η τελευταία δεν μπορεί να υπολογιστεί με απλό τρόπο.
Μετά την παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου με βάση τη μοντελοποίηση ποδοσφαίρου, παρουσιάζονται αρκετά διμεταβλητά προγνωστικά μοντέλα στα πλαίσια τεσσάρων βασικών κατηγοριών: απλά μοντέλα, μοντέλα με παράμετρο εξάρτησης, διογκωμένα μοντέλα, δυναμικά μοντέλα.
Τέλος, πραγματοποιείται ανάλυση της ελληνικής Superleague μέσω τεσσάρων διμεταβλητών μοντέλων. Μετά τη σύγκριση της προσαρμογής των μοντέλων, γίνεται η πρόβλεψη σε αγώνα πλέι οφ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μοντέλα πρόβλεψης, Διμεταβλητές διακριτές κατανομές, EM αλγόριθμος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
149
Predictive models for football matches.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο