ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228958 94 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χαροκόπος Μιχαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Αδάμ Σταύρος Επικ. Καθηγητής ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δρ. Λέκκας Ε., Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ,
Δρ. Αντωνίου Β., Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Περίληψη:
Στις μέρες μας καθημερινά ακούμε να γίνεται λόγος για γεγονότα κρίσεων ή καταστροφών που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Οι κρίσεις και οι καταστροφές, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των φυσικών μεταβολών του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης, της ανθρώπινης δραστηριότητας, των ανθρωπίνων τεχνολογιών αλλά και συνδυασμός αυτών. Ο περιορισμός των κρίσεων και των καταστροφών είναι διαχρονικό θέμα σε πολλούς κρατικούς και διεθνής φορείς, με τις προσπάθειες αντιμετώπισης στο περιβάλλον που δημιουργούν αυτά τα γεγονότα να είναι δυναμικές, σύνθετες και να απαιτείται επίμονη, γρήγορη, συνεργατική και αποτελεσματική εργασία από τους εμπλεκόμενους.
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία είναι μια προσπάθεια να αναδείξει το θεωρητικό και τεχνολογικό υπόβαθρο της Καταστατικής Ενημερότητας (ΚΕ) πάνω στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών. Στην χώρα μας σπάνια ακούγεται ο όρος ΚΕ, αλλά είναι όρος που χρησιμοποιείται και ερευνάται στο εξωτερικό, πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετοί ορισμοί για τον όρο ΚΕ διακρίνεται ότι χρησιμοποιείται περισσότερο ο ορισμός της Endsley. Η ΚΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις φάσεις και τα επίπεδα ανταποκρίσεως στις κρίσεις ή τις καταστροφές. Είναι ο όρος που δίνεται στο επίπεδο επίγνωσης που έχει ένα άτομο, μια ομάδα ή ένα σύστημα για μια κατάσταση ή απλουστέρα η κατανόηση του «τι συμβαίνει». Η δημιουργία και η διατήρηση της ΚΕ είναι σημαντικός παράγοντας στη γρήγορη λήψη σωστών αποφάσεων, ενώ η αποτυχία επίτευξής της μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές αποφάσεις και εν συνεχεία σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Η ΚΕ είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης επέμβασης σε δυναμικά περιβάλλοντα. Στην πραγματικότητα η ΚΕ είναι ένα νοητικό μοντέλο της τρέχουσας κατάστασης του περιβάλλοντος και περιλαμβάνει πολλούς τύπους πολύπλοκων συστημάτων, όπως τα συστήματα που εποπτεύουν καταστάσεις ασφάλειας. Τέλος, η εργασία θα εστιάσει σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η Μηχανική Μάθηση, τα Νευρωνικά Δίκτυα, η Σύντηξη Πληροφοριών που είναι σήμερα κύριοι τεχνολογικοί παράγοντες για τη διατήρηση της ΚΕ σε ένα σύστημα που εποπτεύει καταστάσεις ασφάλειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Καταστατική Ενημερότητα, υπόδειγμα Τριών Επιπέδων, Αντιληπτικός Κύκλος, Διαδραστικά Υποσυστήματα, Πληροφοριακό Κενό, Μηχανική Μάθηση, Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα, Σύντηξη Πληροφοριών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
96
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΧΑΡΟΚΟΠΟY ΜΙΧ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο