Διερεύνηση της σχέσης επιπέδου εκπαίδευσης και ανεργίας: η περίπτωση της Ελλάδας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229010 52 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κανελλοπούλου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλλιώρας Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης επιπέδου εκπαίδευσης και ανεργίας: η περίπτωση της Ελλάδας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης επιπέδου εκπαίδευσης και ανεργίας: η περίπτωση της Ελλάδας
Περίληψη:
Η ανεργία όπως και η εκπαίδευση είναι σημαντικές και σύνθετες έννοιες με αρκετές παραμέτρους. Δύο έννοιες που απασχολούν όλο το κόσμο και κυρίως, ενδιαφέρει η σχέση που τις συνδέει στη πράξη και στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Η απόκτηση εκπαίδευσης συμβάλλει άραγε σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων της ανεργίας; Αυτό ισχύει καθολικά ή κατά περίπτωση; Επηρεάζεται από το επίπεδο εκπαίδευσης, το άτομο, τη χρονική περίοδο, τις οικονομικό κοινωνικές συνθήκες, διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα; Τα υψηλότερα μορφωτικά επίπεδα αυξάνουν σταθερά την πιθανότητα να παραμείνουν απασχολούμενοι οι κάτοχοι τους; Καίρια ερωτήματα με μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη τους και η εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο συνδυασμός δεξιοτήτων και εκπαίδευσης που δίνει αξία στην αγορά εργασίας. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις παραμέτρους που δύναται να οδηγήσουν στην ανεργία, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε για να προχωρήσουμε σε πιο εύστοχες επιλογές σπουδών που θα βοηθήσουν τον κάθε έναν ατομικά, στην όσο δυνατόν αποφυγή της μη εύρεσης εργασίας.
Ο στόχος της εργασίας είναι η μελέτη και η καταγραφή των παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την σχέση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, η συνάρτηση που τις συνδέει καθώς και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση αυτή. Μέσα από τη μελέτη αυτών των παραγόντων εκτιμάται αν τελικά η εκπαίδευση επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το επίπεδο της ανεργίας και με ποιο τρόπο.
Το θέμα της σχέσης της εκπαίδευσης με την ανεργία είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα καθώς επηρεάζει καθοριστικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Η μελέτη του αντικειμένου αυτού έχει επίσης αυξημένη σπουδαιότητα και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
Στην Ελλάδα παρατηρούνταν το χαρακτηριστικό του να παράγονται πτυχιούχοι οι οποίοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα τα οποία είχε ανάγκη η αγορά εργασίας και παράλληλα την προηγούμενη δεκαετία αναπτύχθηκαν τομείς οι οποίοι δεν απαιτούσαν τα προσόντα που αποκτούσαν οι υποψήφιοι από την εκπαίδευση τους. Επίσης από την άλλη μεριά, σε μερικές περιπτώσεις, η αγορά εργασίας δεν μπορεί να απορροφήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει, να το αξιοποιήσει και να το κρατήσει στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροές.
Η μεθοδολογική προσέγγιση περιλαμβάνει τη διερεύνηση της σχέσης της απασχόλησης συναρτήσει με το επίπεδο εκπαίδευσης. Στην παράμετρο αυτή της εξέτασης θα γίνει επισκόπηση και έρευνα για την κατάσταση κυρίως στην ελληνική επικράτεια. Επίσης θα αναλυθεί η απασχόληση και η ανεργία σε σχέση με το επίπεδο της εκπαίδευσης ανάλογα με το φύλο και τον κλάδο δραστηριότητας.
Η βιβλιογραφία η οποία χρησιμοποιήθηκε προέρχεται αποκλειστικά από έγκυρες πηγές ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν επίσημες ιστοσελίδες οι οποίες περιέχουν στατιστικά στοιχεία και πίνακες, που έχουν προκύψει από ολοκληρωμένες και αξιόπιστες έρευνες πάνω στο αντικείμενο που μελετάμε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεργία, επίπεδο εκπαίδευσης, ανθρώπινο κεφάλαιο, συνάρτηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
74
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

«Διερεύνηση της σχέσης επιπέδου εκπαίδευσης και ανεργίας η περίπτωση της Ελλάδας»_Διπλωματική Εργασία_Κανελλοπούλου Αικατερίνη_A.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.