Υβριδικός Πόλεμος : Η λειτουργία της συλλογικής άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων των διεθνών οργανισμών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229039 49 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-05
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Σκούρας Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Μπλαβούκος Σπυρίδων Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ,
Δρ. Ευθύμης Λέκκας Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Δρ. Κράνης Χαράλαμπος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Βασίλειος Μαρτζάκλης M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου Expert E.U. Civil Protection Mechanism
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υβριδικός Πόλεμος : Η λειτουργία της συλλογικής άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων των διεθνών οργανισμών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υβριδικός Πόλεμος : Η λειτουργία της συλλογικής άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων των διεθνών οργανισμών.
Περίληψη:
Η παρούσα Διπλωματική Διατριβή αποτελεί μια προσπάθεια ανασκόπησης και παρουσίασης των ειδών υβριδικού πολέμου και απειλών που έχουν εμφανιστεί στην ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Οι υβριδικές απειλές και ο υβριδικός πόλεμος, εμφανίζονται σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τον πόλεμο. Το μόνο πράγμα που αλλάζει ανά αιώνα και εποχή είναι η ταχύτητα, η κλίμακα και η έντασή του. Είναι μορφή πολέμου που εξελίσσεται διαρκώς και η αντιμετώπιση του απαιτεί εγρήγορση διότι δεν εκδηλώνεται στο προσκήνιο παρά μόνο όταν είναι πλέον αργά.
Ο μη συμβατικός πόλεμος είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο και εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιδρά σημαντικά πάνω του, δίνοντάς του μεγαλύτερες διαστάσεις και εύρος, για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.
Οι υβριδικές απειλές περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία ενεργειών και μεθόδων όπως είναι η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, η άσκηση πολιτικής πίεσης, η τρομοκρατία, η µετανάστευση, οι δηµογραφικές προκλήσεις, η πειρατεία, η διαφθορά, οι εθνικές συγκρούσεις, ο κυβερνοπόλεµος, το οργανωµένο έγκληµα και η ασφάλεια ενεργειακών πηγών.
Οι όροι υβριδικές απειλές, υβριδικός πόλεμος, fake news, παραπληροφόρηση κ.λπ. έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας και στο διάλογο της ασφάλειας και, ιδιαίτερα, της κυβερνοασφάλειας χωρίς, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά, να μπερδεύονται το ένα με το άλλο ή απλώς να τους δίνουν όνομα και χαρακτηριστικά που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όπως σαν η πλαισίωση τους να αποτελούσε μια ακόμη άσκηση της μετα-αλήθειας που σκοπεύουν να υποδηλώσουν.
Τέλος, θα εξεταστούν ορισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής απειλής, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), όσο και σε κρατικό επίπεδο. Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε φάση προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η «παρουσία» των υβριδικών απειλών αναγκάζουν τα κράτη και τους διεθνείς Οργανισμούς να λειτουργούν ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: αυτό της διαχείρισης κρίσεων και της ταυτόχρονης συλλογικής άμυνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
υβριδικός πόλεμος, υβριδικές απειλές, ασύμμετρες απειλές, μεταναστευτικό, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
75
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΚΟΥΡΑΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο