Κοινωνική Παιδαγωγική και Ενδοσχολικός Εκφοβισμός. Οι αντιλήψεις των φοιτητών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229243 222 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-29
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ντοά Αρτεμισία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
κ. Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, Καθηγήτρια,ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
κ. Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια,ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
κ. Άρτεμις Γιώτσα, Καθηγήτρια Π.Τ.Ν., Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνική Παιδαγωγική και Ενδοσχολικός Εκφοβισμός. Οι αντιλήψεις των φοιτητών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνική Παιδαγωγική και Ενδοσχολικός Εκφοβισμός. Οι αντιλήψεις των φοιτητών.
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται οι αντιλήψεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ για τον Ενδοσχολικό Εκφοβισμό υπό το πρίσμα της Κοινωνικής Παιδαγωγικής.
Δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου αρνητικού κοινωνικού φαινομένου, του ενδοσχολικού εκφοβισμού, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η μελέτη για το αν οι φοιτητές έχουν κατανοήσει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Κοινωνικής Παιδαγωγικής, έτσι ώστε να καταφέρουν να έχουν μια ολόπλευρη κοινωνικοπαιδαγωγική αντίληψη σχετικά με το ενδοσχολικό εκφοβισμό (bullying).
Η έρευνα επικεντρώνεται στην κοινωνικοπαιδαγωγική αντίληψη των φοιτητών σχετικά με τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και στον κοινωνικοπαιδαγωγικό ρόλο του σχολείου για το φαινόμενο αυτό.
Της έρευνας προηγήθηκε εκτενής βιβλιογραφική μελέτη σχετικά με την κονωνικοπαιδαγωγική διάσταση του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Μελετήθηκαν σχετικές έρευνες και διερευνήθηκαν βιβλιογραφικά τα σχετικά ζητήματα και αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος που έχει η Κοινωνική Παιδαγωγική στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 424 φοιτητές και τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα αναλύθηκαν με Περιγραφική Στατιστική, Επαγωγική Ανάλυση και Ανάλυση Περιεχομένου. Για το ερευνητικό μέρος της εργασίας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με κλειστές και ανοικτές ερωτήσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι φοιτητές έχουν ισχυρή κοινωνικοπαιδαγωγική αντίληψη σχετικά με τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, τον οποίο θεωρούν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ως εκ τούτου, τονίζουν την ανάγκη κοινωνικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, με ταυτόχρονη εκπαίδευση του σχολείου για αυτό και τη συνεργατική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο σχολείο, στην οικογένεια και στην τοπική κοινότητα. Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές εμφανίζουν ισχυρότερη κοινωνικοπαιδαγωγική αντίληψη από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, όσον αφορά την αξιοποίηση της σχέσης του σχολείου και της οικογένειας, για τη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τέλος, τα αποτελέσματα κατέγραψαν τη διαφορά των αντιλήψεων ανάμεσα στους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα της Κοινωνικής Παιδαγωγικής και σε αυτούς που δεν παρακολουθούν το μάθημα αυτό, καθώς και το γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν ισχυρότερη συνολική κοινωνικοπαιδαγωγική αντίληψη σε σχέση με τους άνδρες τόσο για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό γενικότερα, όσο και για για αυτόν που εκφοβίζει («θύτη»).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνική Παιδαγωγική, Ενδοσχολικός Εκφοβισμός, κοινωνικοπαιδαγωγικά ζητήματα, αντιλήψεις φοιτητών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
162
Αριθμός σελίδων:
223
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο