Fake news on refugee/migration flows. How NGOs in Greece perceive and deal with the phenomenon

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229285 48 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδησεογραφική Κάλυψη των Προσφυγικών Ροών
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-20
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πλειός Γιάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σαββατού Τσολακίδου, Δρ., Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Αναστασία Χαλκιά, Δρ., Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Fake news on refugee/migration flows. How NGOs in Greece perceive and deal with the phenomenon
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψευδείς ειδήσεις στις μεταναστευτικές/ προσφυγικές ροές. Πως οι ΜΚΟ στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται το φαινόμενο
Περίληψη:
Οι ψευδείς ειδήσεις γίνονται όλο και περισσότερο ένα βασικό φαινόμενο στην καθημερινή ροή πληροφοριών, ιδίως στο διαδίκτυο. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών και στη λήψη αποφάσεων στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Εκτός από αυτό, γνωρίζουμε ότι σε κάθε χώρα η πλειοψηφία της παραγωγής και της κατανάλωσης ψευδών ειδήσεων συχνά σχετίζεται με το σημαντικότερο πρόβλημα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης. Από αυτή την άποψη, σε αρκετές χώρες η πλειονότητα των ψευδών ειδήσεων συνδέεται στενά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, ιδίως μετά το 2015.
Στο παρόν προτεινόμενο ερευνητικό έργο, στοχεύουμε να διερευνήσουμε ποια είναι η γνώση των μελών των ΜΚΟ στην Ελλάδα που ασχολούνται με τους πρόσφυγες/μετανάστες, με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους. Εκτός από τη γενική εξέταση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων, θα επιχειρήσουμε να αιτιολογήσουμε τις στάσεις των εργαζομένων στις ΜΚΟ για το θέμα αυτό, αλλά και την ύπαρξή του στις ίδιες τις ΜΚΟ με βάση τις κοινωνιολογικές θεωρίες υιοθέτησης των ατομικών αυτών στάσεων.
Θα γίνει μια προσπάθεια διαμόρφωσης του ερευνητικού δείγματος, με βάση τα χαρακτηριστικά των μελών του δείγματος, όπως η επαγγελματική εμπειρία, το μορφωτικό επίπεδο, το είδος και ο πολιτικός προσανατολισμός της ΜΚΟ στην οποία εργάζονται, με βάση τα οποία θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που θα τους πάρουμε με συνέντευξη. Στην έρευνα θα προσπαθήσουμε να μάθουμε πώς αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ τις ψευδείς ειδήσεις στο χώρο εργασίας τους, αν γνωρίζουν τρόπους καταπολέμησής τους γενικά, αν έχουν συμμετάσχει σε δράσεις καταπολέμησής τους. αλλά και από ποιους παράγοντες εξαρτάται η στάση τους στα παραπάνω ζητήματα, θα σχεδιάσουμε και θα διεξάγουμε εμπειρική έρευνα. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τις γνώσεις και τη στάση απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις ως μεταβλητές που εξαρτώνται από άλλες μεταβλητές (π.χ. μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ψευδείς ειδήσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
128
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

GP_MASTER_THESIS.pdf
921 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.