Η μητρική γλώσσα ως παράγοντας αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Εμπειρική έρευνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229391 91 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Καλλίνη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναπλ. Καθηγητής κ. Aθ. Μιχάλης,
Αναπλ. Καθηγητής κ. Χρ. Παρθένης,
ΕΔΙΠ κ. Αντ. Μπούρας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μητρική γλώσσα ως παράγοντας αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Εμπειρική έρευνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μητρική γλώσσα ως παράγοντας αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Εμπειρική έρευνα
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν τη φοίτηση των μαθητών/μαθητριών Ρομά στο σχολείο ενισχύοντας τη σχολική διαρροή αλλά και την αξιοποίηση της μητρικής τους γλώσσας ως παράγοντα περιορισμού της διαρροής αυτής.
Για την έρευνα αυτή εστιάσαμε σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονταν κατά την διάρκεια της έρευνας είτε σε αμιγείς σχολικές μονάδες με μαθητές/μαθήτριες Ρομά είτε σε μεικτές σχολικές μονάδες. Στο δείγμα των εκπαιδευτικών περιλαμβάνεται και δείγμα από Ισπανούς εκπαιδευτικούς επίσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε πρόγραμμα ERASMUS +.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα με σκοπό να αναδείξει το ποσοστό και τις συσχετίσεις αναφορικά με τους παράγοντες που προκαλούν την διαρροή. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων της έρευνας, είναι το ερωτηματολόγιο.
Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο μέρος της έρευνας γίνεται μια προσέγγιση σχετικά με το θεωρητικό πλαίσιο και τη βιβλιογραφία για τη σπουδαιότητα της μητρικής γλώσσας στην διδασκαλία μιας δεύτερης γλώσσας και, στο δεύτερο μέρος ακολουθεί η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η παρουσίαση των δεδομένων, παρουσιάζονται τα ευρήματα ανά ερευνητική υπόθεση και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών, οι απόψεις τους για τα αίτια της σχολικής διαρροής διαμορφώνονται ανάλογα με την ειδικότητά τους, τα έτη προϋπηρεσίας τους στην εκπαίδευση, την ηλικία τους, τις σπουδές τους, αλλά και από τον αριθμό των Ρομά μαθητών τους στην τάξη και την επιμόρφωση τους. Η έρευνα μας δείχνει ότι οι απόψεις των εκπαιδευτικών δεν επηρεάζονται από το φύλο τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μητρική γλώσσα, Ρομανί, σχολική διαρροή, κατάκτηση δεύτερης γλώσσας, γλωσσικός εγγραμματισμός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
123
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΕΡΓΑΣΙΑ_ΚΑΛΛΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΜ 220027_ΙΟΥΛΙΟΣ 2022.pdf (993 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο