Αξιολόγηση της σχέσης των δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης στα μεσογειακά δάση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229513 45 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαχαιρά Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Ι. Μαρτζάκλης, M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Expert E.U. Civil Protection Mechanism
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Λόζιος Στέλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της σχέσης των δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης στα μεσογειακά δάση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της σχέσης των δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης στα μεσογειακά δάση
Περίληψη:
Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερων αλλά και σφοδρότερων καταστροφών από τις δασικές πυρκαγιές ειδικά στις χώρες που απαντάται το μεσογειακό κλίμα. Σε αυτή τη διπλωματική διατριβή εξετάζεται ο συσχετισμός της «κλιματικής κρίσης» και των δασικών πυρκαγιών ιδιαίτερα στα μεσογειακά δάση, μελετώντας τόσο τον τρόπο που εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο, όσο και τους λόγους που έχει ενταθεί.
Είναι δεδομένο ότι το κλίμα στην γη μεταβάλλεται με πιο γρήγορο ρυθμό εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας. Έχει σημειωθεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης στον +1,1 οC σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα που περιλαμβάνουν τους έντονους καύσωνες, τις ξηρασίες, οι ξαφνικές και σφοδρότερες καταιγίδες και οι αιφνίδιες πλημμύρες επιβεβαιώνουν την ακραία αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες. Τα φαινόμενα αυτά φέρουν μαζί τους σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Το ζήτημα αυτό δεν είναι απλά τοπικό αλλά παγκόσμιο.
Για να ανακοπεί η ταχύτητα μεταβολής του κλίματος, θα πρέπει να παρθούν άμεσα, δραστικές λύσεις. Η στροφή στις “πράσινες” μορφές ενέργειας και στην “πράσινη” οικονομία είναι μία λύση, ωστόσο δεν είναι αρκετή. Ο λόγος είναι προφανής, ακόμα ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει στο σημείο να απεξαρτηθεί πλήρως από τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Η πιο άμεση και συμφέρουσα λύση για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης είναι τα δάση, τα οποία βέβαια τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν. Ειδικά τα μεσογειακά δάση είναι πιο “ευάλωτα”, καθώς υποφέρουν από μία νέα μορφή πυρκαγιών. Αυτός ο τύπος πυρκαγιάς εξαπλώνεται ταχύτατα και έχει την ιδιότητα να αποτεφρώνει πολύ μεγάλες εκτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η γενεσιουργός αιτία αυτών των πυρκαγιών είναι ο συνδυασμός των επιπτώσεων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, οι θερμότερες ημέρες που ξεκινούν πλέον από τον Μάιο και διαρκούν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και οι παρατεταμένοι καύσωνες, δεν βοηθούν την βλάστηση να έχει την κατάλληλη υγρασία, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε καύσιμη ύλη. Συνεπώς, υπάρχουν και τα τρία απαραίτητα στοιχεία για την εκδήλωση των πυρκαγιών, που είναι η θερμοκρασία, η καύσιμη ύλη και το οξυγόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Kλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, πυρκαγιά, μεσογειακά δάση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Thesis_Machaira_Georgia.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.