Σύγκριση ανάπτυξης εμβρύων που προκύπτουν από κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση IVF ή μικρογονιμοποίηση ICSI

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229552 49 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-09
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ζερβού Μαρία-Έλλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαυρογιάννη Δέσποινα, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση ανάπτυξης εμβρύων που προκύπτουν από κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση IVF ή μικρογονιμοποίηση ICSI
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση ανάπτυξης εμβρύων που προκύπτουν από κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση IVF ή μικρογονιμοποίηση ICSI
Περίληψη:
Στις περισσότερες θεραπείες γονιμότητας (IVF και ICSI), τα ωάρια που ανακτώνται από τη γυναίκα γονιμοποιούνται με σπέρμα από τον άνδρα στο εργαστήριο. Tα γονιμοποιημένα ωάρια στη συνέχεια καλλιεργούνται στο εργαστήριο για μερικές ημέρες πριν μεταφερθούν ως έμβρυα στη μήτρα της γυναίκας ή καταψυχθούν. Για να έχουμε έμβρυα καλής ποιότητας και καλή πιθανότητα εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό τα έμβρυα να καλλιεργούνται σε σταθερό περιβάλλον, με σταθερή θερμοκρασία και επίπεδο οξυγόνου.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα συστήματα τεχνολογίας Time-lapse (TLT) για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης των εμβρύων. Σε ένα τέτοιο σύστημα, οι εικόνες της ανάπτυξης του εμβρύου καταγράφονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνθέτουν ένα σύντομο βίντεο.
Η μελέτη που πραγματοποιείται είναι αναδρομική σε ασθενείς που είχαν τουλάχιστον 6 έμβρυα τα οποία προέκυψαν από IVF ή ICSI και προχώρησαν σε καλλιέργεια βλαστοκύστης και μεταφορά 5ης ημέρας, κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020, στη Μονάδα Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής Γέννημα IVF, Αθήνα. Η μελέτη είναι 100% time-lapse και εστιάζει στην καλλιέργεια όλων των εμβρύων στο Embryoscope+.
Όλοι οι ασθενείς είχαν ελεγχόμενη διέγερση ωοθηκών είτε με πρωτόκολλο αγωνιστή είτε με ανταγωνιστή. Τα ωοθυλάκια ενεργοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ανασυνδυασμένη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη και τα ωάρια ανακτήθηκαν 35 ώρες μετά την ενεργοποίηση τους. Η γονιμοποίηση των ωαρίων έγινε είτε με απλή μέθοδο IVF είτε με ICSI ανάλογα με την ποιότητα του σπέρματος. Ο έλεγχος γονιμοποίησης πραγματοποιήθηκε 16-18 ώρες μετά το IVF ή το ICSI και τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρθηκαν στο Embryoscope+ όπου παρέμειναν για 5 ημέρες μέχρι τη μεταφορά τους στο ενδομήτριο ή την κρυοσυντήρηση τους.
Στόχος της μελέτης είναι η σύγκριση της ανάπτυξης των εμβρύων που φτάνουν στο στάδιο βλαστοκύστης ανάλογα με την τεχνική γονιμοποίησης (IVF ή ICSI) που χρησιμοποιήθηκε και το ποσοστό εγκυμοσύνης που επιτεύχθηκε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
IVF, ICSI, Καλλιέργεια εμβρύων, Bλαστοκύστη, Time-lapse
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Zervou_Maria Elli_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.