Δικαστική Γεωλογία και Εδαφογεωχημικός χαρακτηρισμός: Η περίπτωση του Άλσους Πουλάκη, Φιλοθέη

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3236877 60 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κουμουτσέα Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριάδνη Αργυράκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δικαστική Γεωλογία και Εδαφογεωχημικός χαρακτηρισμός: Η περίπτωση του Άλσους Πουλάκη, Φιλοθέη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δικαστική Γεωλογία και Εδαφογεωχημικός χαρακτηρισμός: Η περίπτωση του Άλσους Πουλάκη, Φιλοθέη
Περίληψη:
Η Δικαστική Γεωλογία είναι μια Επιστήμη που συνδέει την Εγκληματολογία με την Γεωλογία και την Εδαφοχημική Ανάλυση, καθώς τα ίχνη του εδάφους είναι συχνά παρόντα σε ποινικές υποθέσεις.
Η παρούσα εργασία εστίασε στη μελέτη εδαφικών συγκεντρώσεων των στοιχείων Co, Cu, Zn, Mn, Ni, Cr, Pb και Fe στο Άλσος Πουλάκη του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Αττικής. Το Άλσος αυτό, πέρα από ένας ενδεικτικός χώρος πρασίνου της Αθήνας, έχει συνδεθεί και με ένα ειδεχθές έγκλημα.
Με συστηματική δειγματοληψία, ελήφθησαν 30 επιφανειακά δείγματα, τα οποία κατόπιν ξήρανσης και κοσκινίσματος, διαλυτοποιήθηκαν εν θερμώ. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις των στοιχείων Co, Cu, Zn, Mn, Ni, Cr, Pb και Fe του εδάφους σε όλα τα δείγματα, με την τεχνική της Φασματοσκοπίας Ατομικής Απορρόφησης με φλόγα (FAAS) και το pH σε 5 τυχαία δείγματα. Έπειτα, αναλύθηκαν με την τεχνική της περίθλασης Ακτινών-Χ (XRD) 5 τυχαία δείγματα, για να προσδιοριστεί η ορυκτολογία τους. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση στατιστικών μεθόδων.
Οι μετρηθείσες συγκεντρώσεις θεωρούνται φυσιολογικές για εδάφη αστικών περιοχών και ταυτόχρονα μπορούν να συνθέσουν το εδαφοχημικό «αποτύπωμα» του Άλσους, σε συνδυασμό με τις ορυκτολογικές και άλλες αναλύσεις. Το «αποτύπωμα» του εδάφους μιας περιοχής είναι χρήσιμο στην Εγκληματολογία γιατί μπορεί να τοποθετήσει στον χώρο ένα αντικείμενο/πειστήριο ενός εγκλήματος με ίχνη εδάφους πάνω του.
Απαραίτητη κρίνεται η διαχρονική παρακολούθηση του χημισμού των εδαφών για τυχόν μεταβολές που οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωχημεία, Δικαστική Γεωλογία, Γεωλογία, Χημεία, Ανάλυση Εδαφών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
46