Επίδραση της Ρυθμικής Ταχύτητας του Ακουστικού Ερεθίσματος στη Χωροχρονική Μεταβλητότητα Μονοαρθρικής Κίνησης

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3237640 136 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-21
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της Ρυθμικής Ταχύτητας του Ακουστικού Ερεθίσματος στη Χωροχρονική Μεταβλητότητα Μονοαρθρικής Κίνησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της Ρυθμικής Ταχύτητας του Ακουστικού Ερεθίσματος στη Χωροχρονική Μεταβλητότητα Μονοαρθρικής Κίνησης
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σημασία της ακρόασης ενός ρυθμικού ακουστικού ερεθίσματος στην μεταβλητότητα μίας μονο-αρθρικής κίνησης στο χώρο και το χρόνο. Η απουσία μεγάλης βιβλιογραφίας που να άπτεται του θέματος κάνουν επιτακτική την επικύρωση οποιονδήποτε ερευνητικών υποθέσεων με την εφαρμογή σχετικών πειραμάτων.
Μέθοδος: Στην έρευνα μας επιλέχθηκαν 9 δοκιμαζόμενοι, 5 γυναίκες και 4 άνδρες, ηλικίας από 15 έως 30 ετών, οι οποίοι εκτέλεσαν μία ελεύθερη απαγωγή του δεξιού βραχίονα για 15 επαναλήψεις σε κάθε μία από 4 διαφορετικές συνθήκες κίνησης. Η κίνηση εκτελούταν σε ελεύθερα επιλεγόμενο ρυθμό, με ακρόαση του ίδιου ρυθμού, με ακρόαση ρυθμικού ερεθίσματος 20% πιο γρήγορα από τον προτιμώμενο ρυθμό και 20 % πιο αργά από τον προτιμώμενο ρυθμό. Υπόθεση της εργασίας ήταν πως η ακρόαση ρυθμικού ερεθίσματος θα έχει επίδραση μεταβλητότητα της κίνησης. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με εικονοληψία των υποκειμένων κατά την εκτέλεση της άσκησης υπό τις διαφορετικές συνθήκες κίνησης. Στη συνέχεια τα δεδομένα εισήχθησαν στο λογισμικό πρόγραμμα LoggerPro, όπου και έγινε η πρώτη επεξεργασία τους. Για την ανάλυση τους απαιτήθηκε η χρήση του λογισμικού Microsoft Excel.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά (p<0.05) μεταβλητότητας μόνο στην σύγκριση μεταξύ συνθήκης ηρεμίας και 20% κάτω του προτιμώμενου ρυθμού για τις χρονικές μεταβλητές. Για τις χωρικές μεταβλητές διαπιστώθηκε σημαντική στατιστική διαφορά από τη συνθήκη ηρεμίας σε όλες τις συνθήκες ρυθμικού ακουστικού ερεθίσματος, χωρίς όμως να διαπιστωθεί διαφορά στην επίδραση μεταξύ των επιβαλλόμενων ερεθισμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η μεταβλητότητα αυξήθηκε σε σχέση με τη συνθήκη ηρεμίας.
Συμπέρασμα: Η αρχική υπόθεση πως θα υπάρξει επίδραση στην κίνηση υπό ακρόαση ρυθμικού ερεθίσματος επιβεβαιώθηκε καθώς όλοι οι δοκιμαζόμενοι διαφοροποίησαν την χωροχρονική τους μεταβλητότητα. Απεναντίας, η υπόθεση πως η ρυθμική συχνότητα ρυθμικού ερεθίσματος θα προκαλέσει μείωση μεταβλητότητας των μετρούμενων παραμέτρων καθώς και η υπόθεση πως το ταχύτερο ρυθμικό ερέθισμα θα προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση της μεταβλητότητας συγκριτικά με το πιο αργό ερέθισμα δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι μεταβολές ήταν παρόμοιες για όλες τις συνθήκες κίνησης υπό ακρόαση ρυθμικού ερεθίσματος.
ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: απαγωγή ώμου, συχνότητα ρυθμού, εγκεφαλική απόκριση
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
απαγωγή ώμου, συχνότητα ρυθμού, εγκεφαλική απόκριση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
49
Kontopoulos_Ptixiaki_Final Pergamos_21-10-2022.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο