Σχέσεις Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών Και Φυσικών Ικανοτήτων Σε Νεαρούς-ες Αθλητές-τριες Χειροσφαίρισης.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3243442 51 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-01
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσιλιμπάρης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μπάγιος ,Καθηγητής ,Σ.Ε.Φ.Α.Α. ,Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέσεις Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών Και Φυσικών Ικανοτήτων Σε Νεαρούς-ες Αθλητές-τριες Χειροσφαίρισης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχέσεις Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών Και Φυσικών Ικανοτήτων Σε Νεαρούς-ες Αθλητές-τριες Χειροσφαίρισης.
Περίληψη:
Περίληψη

Η χειροσφαίριση είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο έχει ενταχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 1972. Προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε έναν αγώνα χειροσφαίρισης, είναι απαραίτητο οι αθλητές να διακρίνονται για ορισμένες δεξιότητες όπως είναι η ευέλικτη κίνηση, η ταχύτητα καθώς και η ικανότητα πραγματοποίησης αλμάτων. Στη παρούσα εργασία, επιλέχθηκαν 23 αθλητές χειροσφαίρισης, που αγωνίζονταν στον Κερκυραϊκό Γ.Σ και στον Α.Ο. Φαίαξ και συμμετείχαν στα πανελλήνια πρωταθλήματα Παμπαίδων – Παγκορασίδων την περίοδο 2021-2022 προκειμένου να ελεγχθεί η φυσική τους κατάσταση.
Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, η διερεύνηση των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και η μελέτη πιθανών συσχετίσεων ανάμεσα στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και των φυσικών ικανοτήτων χειροσφαιριστών της κατηγορίας Παμπαίδων – Παγκορασίδων. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκαν το σωματικό βάρος, το σωματικό ανάστημα, το άνοιγμα χεριών στην έκταση και το μήκος της παλάμης των συγκεκριμένων αθλητών. Ταυτόχρονα, αξιολογήθηκαν σε δοκιμασίες κινητικής απόδοσης, οι οποίες περιλάμβαναν το παλίνδρομο τρέξιμο αντοχής, δοκιμασία της ευκινησίας, ταχύτητα (30 μέτρων), άλμα σε μήκος χωρίς φόρα , ελιγμός με μπάλα και ρίψη μπάλας.
Τα αποτελέσματα των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ οι δείκτες φυσικής κατάστασης σημείωσαν χαμηλές τιμές. Επίσης, ο μικρός αριθμός συσχετίσεων σε συνδυασμό με το μικρό δείγμα των δοκιμαζομένων δεν μας επιτρέπει ερμηνείες γενικότερης έκτασης. Τέλος, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλητών για το επίπεδο στο οποίο αγωνίζονται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
χειροσφαίριση,παμπαίδες,παγκορασίδες,ανθρωπομετρικές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
56
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗ (ΤΕΛΙΚΟ).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο