Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την ΕκπαίδευσηΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-02
Συγγραφέας:
Φανουργιάκη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Πατρικάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός και ανάπτυξη αποθετηρίου εκπαιδευτικών πόρων για τη διδασκαλία της Επιστήμης των Υπολογιστών, χωρίς τη χρήση Υπολογιστή (CSU- Computer Science Unplugged), σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός και ανάπτυξη αποθετηρίου εκπαιδευτικών πόρων για τη διδασκαλία της Επιστήμης των Υπολογιστών, χωρίς τη χρήση Υπολογιστή (CSU- Computer Science Unplugged), σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Περίληψη:
Η δυναμική ένταξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς και αφορά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τεχνολογία διέπει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα από την επιστήμη και την εργασία μέχρι τον πολιτισμό και τις διαπροσωπικές σχέσεις, οδηγεί στην ανάγκη για εις βάθους γνώση της Υπολογιστικής Επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Επιστήμης των Υπολογιστών, χωρίς τη χρήση Υπολογιστή (CSU), βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και φαίνεται να επιφέρει εξαιρετικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιείται η ποιοτική ανάλυση 79 μεταπτυχιακών εργασιών με εκπαιδευτικά σενάρια στο πεδίο αυτό και η ταξινόμησή τους με κριτήρια αξιολόγησης το Έτος, το Γνωστικό Αντικείμενο, την Τάξη, τη Διάρκεια, την Πιλοτική εφαρμογή και τις Δραστηριότητές τους. Από την επισκόπηση αυτή προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν τους Αλγόριθμους ως κυρίαρχο Γνωστικό Αντικείμενο στον εκπαιδευτικό τους σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνεται πάντα κάποια δραστηριότητα Εφαρμογής/ Εμπέδωσης και πολύ συχνά δραστηριότητες Διαγνωστικές/ Εφόρμησης και Αξιολόγησης. Επιπλέον, αναδεικνύεται η άμεση επιρροή της πανδημίας του Covid-19, η οποία αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό τροχοπέδη στην Πιλοτική εφαρμογή των εκπαιδευτικών σεναρίων.
Οι 79 εργασίες, έπειτα από την ταξινόμησή τους, αποτέλεσαν το ψηφιακό υλικό για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αποθετηρίου εκπαιδευτικών πόρων CONSEDRE, που συνιστά τον σκοπό της συγκεκριμένης εργασίας. Το CONSEDRE στοχεύει να συμβάλλει στη διδασκαλία της Υπολογιστικής Επιστήμης, χωρίς τη χρήση Υπολογιστή, ως ένα ανοιχτό, καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα και ισχυρό υποστηρικτικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Επιστήμη των Υπολογιστών χωρίς τη χρήση Υπολογιστή, αποθετήριο εκπαιδευτικών πόρων, CONSEDRE, Υπολογιστική Επιστήμη.
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16