«Η μορφή του Μάρκου Μπότσαρη στα έργα της ιταλικής παλιγγενεσίας: Η περίπτωση των Caccialupi-Καρρέρ, Zauli Sajani και Somma»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3245056 102 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ζούγρα Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Δ. Τσόλκας, Καθηγητής, Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής, Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Καθηγητής, Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η μορφή του Μάρκου Μπότσαρη στα έργα της ιταλικής παλιγγενεσίας: Η περίπτωση των Caccialupi-Καρρέρ, Zauli Sajani και Somma»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η μορφή του Μάρκου Μπότσαρη στα έργα της ιταλικής παλιγγενεσίας: Η περίπτωση των Caccialupi-Καρρέρ, Zauli Sajani και Somma»
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τον αντίκτυπο της ελληνικής παλιγγενεσίας στη λογοτεχνία της Ιταλίας κατά τον 19ο αιώνα και κατόπιν επικεντρώνεται στην επίδραση που άσκησε η ιστορική μορφή του Μάρκου Μπότσαρη στους ιταλούς λόγιους και ποιητές. Στο επίκεντρο τίθενται τρεις λυρικές τραγωδίες. Η πρώτη, από τον ζακυνθινό συνθέτη Παύλο Καρρέρ σε λιμπρέτο του Giovanni Caccialupi, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα ιταλικά, στην Πάτρα, το 1866. Η πλοκή του τετράπρακτου έργου «Marco Botzaris» βασίζεται στην ελληνική επανάσταση του 1821, εμπνέοντας ευρωπαίους λογοτέχνες και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο ιδεώδες της ελευθερίας. Η δεύτερη είναι πεντάπρακτη, με τίτλο «Marco Bozzari», του ιταλού δικηγόρου και συγγραφέα Tommaso Zauli Sajani (1802 – 1872) και εκδόθηκε το 1865 στη Φλωρεντία. Ο Zauli Sajani ήταν ένθερμος πατριώτης, ο Μπότσαρης στάθηκε για εκείνον πηγή έμπνευσης και πρότυπο για την ιταλική ενοποίηση και η τραγωδία του γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η υπόθεση του έργου στηρίζεται σε πραγματικά ιστορικά συμβάντα,γεγονός που αποτυπώνεται και στους χαρακτήρες του έργου. Το τρίτο έργο που θα ασχοληθούμε σε αυτή την εργασία είναι η πεντάπρακτη τραγωδία Marco Bozzari του ιταλού συγγραφέα, λιμπρετίστα και ποιητή Antonio Somma, το οποίο εκδόθηκε στην Τεργέστη το 1847. Η υπόθεση και αυτής της τραγωδίας στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα, κάτι το οποίο μαρτυρούν τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Μπότσαρης, φιλελληνισμός, παλιγγενεσία, ιταλική λογοτεχνία, λυρικό θέατρο, επανάσταση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
66
«Η μορφή του Μάρκου Μπότσαρη στα έργα της ιταλικής παλιγγενεσίας- Η περίπτωση των Caccialupi-Καρρέρ, Zauli Sajani και Somma» .pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο