Ανασκόπηση των ρωσοφινλανδικών σχέσεων υπό το βάρος του Χειμερινού Πολέμου (1939-1940): Αίτια, εξέλιξη και αποτελέσματα της σύρραξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3245399 117 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παπαδημητρίου Απόστολος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επόπτης Σπουδών: Κωνσταντίνος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Α' Βαθμολογητής: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Β' Βαθμολογητής: Νικόλαος Παπαστρατηγάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανασκόπηση των ρωσοφινλανδικών σχέσεων υπό το βάρος του Χειμερινού Πολέμου (1939-1940): Αίτια, εξέλιξη και αποτελέσματα της σύρραξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση των ρωσοφινλανδικών σχέσεων υπό το βάρος του Χειμερινού Πολέμου (1939-1940): Αίτια, εξέλιξη και αποτελέσματα της σύρραξης
Περίληψη:
Εξετάζοντας τον Σοβιετοφινλανδικό πόλεμο του 1939-1940, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα που απασχολούν τους μελετητές μέχρι σήμερα. Τα πρώτα εξ’ αυτών, περιστρέφονται γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη της σύγκρουσης. Για την κατανόησή τους, απαραίτητο είναι να διαφωτιστεί το ιστορικό παρελθόν των πρωταγωνιστών, καθώς οι ιδιαιτερότητές του, οι οποίες εκφράστηκαν βίαια στον «Χειμερινό Πολέμου».
Η εξέλιξη του πολέμου, αποδείχθηκε δυσοίωνη για την ΕΣΣΔ η οποία ήλπιζε σε μία γρήγορη «διευθέτηση» του ζητήματος. Ως μία ανασκόπηση των Ρωσοφινλανδικών σχέσεων υπό το βάρος του ιστορικού της παρόντος, αυτή η εργασία δεν εστιάζει στην λεπτομερή εξιστόρηση των γεγονότων του Χειμερινού Πολέμου. Το έργο αυτό έχει ήδη γίνει αποτελεσματικά από ιστορικούς του 20ου και του 21ου αιώνα. Αντιθέτως, στόχο συνιστά η ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν στην πυροδότησή του, των συνθηκών που διαμόρφωσαν την έκβασή του, και η παρακαταθήκη του στο ιστορικό του μέλλον.
Κατευθυντήριο γραμμή συνιστά, η παράθεση των βαθιά ριζωμένων φαινομένων που μορφοποίησαν τις ρωσοφινλανδικές σχέσεις πολύ πριν την έκρηξη του «Χειμερινού Πολέμου» και εξακολούθησαν να τις καθορίζουν μετά το πέρας αυτού. Βάσει αυτών, είναι εφικτή η δημιουργία μιας σφαιρικής άποψης για το παρελθόν των δύο χωρών καθώς και ένα μέτρο σύγκρισης για τις μελανές σελίδες του παρόντος που διανύουμε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Φινλανδία, ΕΣΣΔ, Ρωσία, Χειμερινός Πόλεμος, Συνεχιζόμενος Πόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Καρελιανό Ζήτημα, Φινλανδοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
362
Αριθμός σελίδων:
135
ΜΔΕ_Απόστολος Παπαδημητρίου.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο