«Δια βίου μάθηση και εργασιακή απόδοση επαγγελματιών υγείας: συγκριτική μελέτη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3250939 32 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-27
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μισαηλίδου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιάχου Ευαγγελία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Δια βίου μάθηση και εργασιακή απόδοση επαγγελματιών υγείας: συγκριτική μελέτη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Δια βίου μάθηση και εργασιακή απόδοση επαγγελματιών υγείας: συγκριτική μελέτη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»
Περίληψη:
Σκοπός:
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διευρυνθούν τα κίνητρα και οι ανασταλτικοί παράγοντες/εμπόδια συμμετοχής ή μη συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας/διοικητικό προσωπικό σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης. Επιμέρους στόχοι είναι ο προσδιορισμός των αναφερόμενων κινήτρων και ανασταλτικών παραγόντων/εμποδίων των επαγγελματιών υγείας/διοικητικό προσωπικό που απασχολούνται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και των πιθανών διαφορών που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των δύο ομάδων-στόχου.
Μεθοδολογία:
Η παρούσα μελέτη είναι μια περιγραφική, συγκριτική μελέτη συσχέτισης. Η διερεύνηση του ζητήματος πραγματοποιείται μέσω συνδυασμού βιβλιογραφικής έρευνας και εμπειρικής μελέτης. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 227 επαγγελματίες υγείας/διοικητικό προσωπικό που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες της Αττικής, εκ των οποίων οι 119 απασχολούνται στο δημόσιο τομέα και οι 108 στο ιδιωτικό. Η συλλογή των δεδομένων γίνεται με ανώνυμο αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο (05/05/2022-20/06/2022), που αποτελείται από την Κλίμακα Λόγων και Εμποδίων Συμμετοχής (PRB). Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιούνται το στατιστικό πρόγραμμα S.P.S.S. 28 και στατιστικοί μέθοδοι της περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής.
Αποτελέσματα:
O συντελεστής Cronbach’s Alpha στο σύνολο των προτάσεων εμφανίζει επίπεδο αξιοπιστίας (a = ,829), όπου φανερώνει ότι η Κλίμακα PRB διαθέτει εσωτερική συνοχή και αξιοπιστία στο σύνολό της. Η σημαντικότερη διάσταση κίνητρων συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας/διοικητικό προσωπικό του δημόσιο τομέα είναι «Ενδιαφέρον για Μάθηση» (5,90±1,30), ενώ του ιδιωτικού τομέα «Επαγγελματική Αναβάθμιση» (5,50±1,70). Την υψηλότερη μέση βαθμολογία των ανασταλτικών παραγόντων μη συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την καταγράφει η διάσταση «Θεσμικά Εμπόδια» (3,14±1,39) και (2,95±1,41) αντίστοιχα.
Συμπεράσματα
Η πιο σημαντική διάσταση κινήτρων για τους επαγγελματίες υγείας/διοικητικό προσωπικό του δημόσιου τομέα είναι «Ενδιαφέρον για Μάθηση», ενώ του ιδιωτικού τομέα «Επαγγελματική Αναβάθμιση». Για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι πιο σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες είναι το «Κόστος συμμετοχής» και «Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης για προγράμματα Εκπαίδευσης» και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους το «Κόστος συμμετοχής» και «Έλλειψη χρόνου λόγω εργασιακών υποχρεώσεων». Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς ώστε να εφαρμόσουν πολιτικές προς όφελος των επαγγελματιών, των οργανισμών υγείας, των ασθενών, της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
δια βίου μάθηση, συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση, επαγγελματίες υγείας, διοικητικό προσωπικό, κίνητρα, ανασταλτικοί παράγοντες, εμπόδια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
95
ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ_195024.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο