Η θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης και η υπόσταση του γυναικείου φύλου στην αξιοποίηση και διεργασία των εμπειριών ως προς την ένταξη στο χώρο εργασίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3254655 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαίδευση Ενηλίκων. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-29
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσέτσου Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Τσιμπουκλή, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης και η υπόσταση του γυναικείου φύλου στην αξιοποίηση και διεργασία των εμπειριών ως προς την ένταξη στο χώρο εργασίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Η θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης και η υπόσταση του γυναικείου φύλου στην αξιοποίηση και διεργασία των εμπειριών ως προς την ένταξη στο χώρο εργασίας"
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα με τίτλο «Η θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης και η υπόσταση του γυναικείου φύλου στην αξιοποίηση και διεργασία των εμπειριών ως προς την ένταξη στο χώρο εργασίας» ασχολείται και εξετάζει τις νοητικές συνήθειες και τις παραδοχές των ενηλίκων αναφορικά με το ρόλο, τη θέση και την υπόσταση της γυναίκας στον χώρο εργασίας.
Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος της εργασίας αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στην εκπαίδευση ενηλίκων, τα εμπόδια και τα κίνητρα που αντιμετωπίζουν καθώς και με εκτενής περιγραφή και ανάλυση του πεδίου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται εμβάθυνση στη θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης, μίας από τις βασικές θεωρίες του πεδίου αυτού. Η συγκεκριμένη θεωρία βασίζεται στην εκπαίδευση των ενηλίκων μέσω του κριτικού στοχασμού επί των εμπειριών τους. Ουσιαστικά μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας ο ενήλικας εντοπίζει τις δυσλειτουργικές παραδοχές που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, μέσω της κοινωνικοποίησης του και οι οποίες στην μετέπειτα πορεία της ζωής του πλέον δεν τον αντιπροσωπεύουν, οπότε γίνεται προσπάθεια αποβολής ή μετασχηματισμού αυτών.
Στη συνέχεια η θεωρία αυτή στο σύνολο της εργασίας συναρτάται με τις λανθάνουσες αντιλήψεις και λανθάνουσες παραδοχές αναφορικά με το φύλο. Συγκεκριμένα η μελέτη διερευνά τις αντιλήψεις που έχουν οι ίδιες οι γυναίκες για την δική τους παρουσία και τον ρόλο τους στο χώρο εργασίας. Οι αντιλήψεις που έχουν οι ίδιες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον, κατά πόσο αντιμετωπίζονται ως ισάξια και ισότιμα με τον άνδρα όντα αλλά και επαγγελματίες. Κατά πόσο το εργασιακό περιβάλλον λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις που δεν σχετίζονται με την εργασία τους αλλά με την γενικότερη ζωή τους. Τέλος πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι ίδιες σε έναν τέτοιο χώρο και ποιά ή πόσο συχνά είναι αυτά τα φαινόμενα που με την παρουσία τους μπορούν να αναταράξουν και να διακόψουν αυτή την ασφάλεια.
Με στόχο τη διερεύνηση των παραπάνω διεξήχθη ποσοτική έρευνα με τη χορήγηση ερωτηματολογίων σε εξήντα (60) γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, επαγγέλματα, κοινωνική κατάσταση, καταγωγή κλπ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες νιώθουν πως αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι άνδρες συνάδελφοι τους. Οι περισσότερες στο σύνολο τους, θεωρούν πως δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, ότι πρέπει να προσπαθούν περισσότερο να αποδείξουν την αξία, τις δυνατότητες και τις ικανότητες τους. Ταυτόχρονα βιώνουν αισθήματα φόβου και ανασφάλειας τα οποία σχετίζονται με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είτε με την οικογενειακή τους κατάσταση, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα μίας εγκυμοσύνης. Με στόχο τη βαθύτερη διερεύνηση των ζητημάτων που αναδείχτηκαν από την ποσοτική μελέτη, διεξήχθη ποιοτική μελέτη με την διεξαγωγή έξι (6) συνεντεύξεων, στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες άνηκαν σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα, οικογενειακή κατάσταση, καταγωγή κλπ. Η μόνη διάκριση αναφέρονταν στην εργασιακή κατάσταση των συμμετεχόντων καθώς οι μισές ήταν εργαζόμενες και οι μισές άνεργες.

Λέξεις κλειδιά: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Μετασχηματίζουσα Μάθηση, παραδοχές, στερεότυπα, έμφυλες διακρίσεις, σεξουαλική παρενόχληση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση Ενηλίκων, Μετασχηματίζουσα Μάθηση, παραδοχές, στερεότυπα, έμφυλες διακρίσεις, σεξουαλική παρενόχληση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
151
ΤΣΕΤΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο