Παθοφυσιολογία και παθογενετικοί μηχανισμοί "Pannus" στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257305 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παπαδόγιαννη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λάμπρου, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Χρονόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παθοφυσιολογία και παθογενετικοί μηχανισμοί "Pannus" στην ρευματοειδή αρθρίτιδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παθοφυσιολογία και παθογενετικοί μηχανισμοί "Pannus" στην ρευματοειδή αρθρίτιδα
Περίληψη:
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση μορφής αρθρίτιδας, η οποία έχει εξελικτική πορεία, προσβάλλοντας τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπανίως και άλλα όργανα του σώματος, αποτελώντας το πιο συχνό φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Η ασθένεια, προσβάλλει άτομα ηλικίας από 35 έως 55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε παιδιά. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα κατά την εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του pannus, ο οποίος αποτελεί μία επιθετική δομή που μπορεί να εμφανιστεί στη φλεγμονώδη άρθρωση, η οποία εισβάλει στον χόνδρο και στα οστά, προκαλώντας μία μη αναστρέψιμη βλάβη στις αρθρώσεις.

Η παρούσα εργασία αποτελεί μία βιβλιογραφική ανασκόπηση της παθοφυσιολογίας και των παθογενετικών μηχανισμών «pannus» στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αναλυτικότερα, η εργασία εστιάζει στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, στα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου, στην κλινική εικόνα που παρουσιάζει ο ασθενής, στον τρόπο διάγνωσης, στους προγνωστικούς παράγοντες και στις επιπτώσεις που επιφέρει. Ακολούθως εξετάζεται ο pannus, περιγράφοντας την κλινική εικόνα του ασθενή και τη διάγνωσή του. Στη συνέχεια η εργασία εστιάζει στην ιστοπαθολογία και στην αιτιοπαθογένεια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του pannus, όπως επίσης και στις θεραπευτικές προσεγγίσεις τους.

Η εργασία κατέδειξε ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία νόσος που παρουσιάζει σημαντική ετερογένεια, κάτι που φανερώνει την αναγκαιότητα να διενεργηθούν μελλοντικές έρευνες, που θα λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά παραγόντων που συνδέονται με τη νόσο, ώστε να υπάρξει σαφέστερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας για αυτή. Συνιστάται επίσης να διενεργηθούν ειδικότερες έρευνες και για τον pannus, καθώς υπάρχει σημαντικό ερευνητικό κενό. Απαιτείται οι έρευνες να εστιάσουν σε παρεμβάσεις και προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Pannus, Ιστοπαθολογία, Αιτοπαθογένεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
232
Αριθμός σελίδων:
68
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papadogianni Panagiota MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.