Η αξία της προεγχειρητικής ετοιμασίας σε σχέση με τις μετεγχειρητικές προσδοκίες. Συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257505 35 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Δημητρίου Αγγελική Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γεωργία Τούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντωνία Καλογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αξία της προεγχειρητικής ετοιμασίας σε σχέση με τις μετεγχειρητικές προσδοκίες. Συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αξία της προεγχειρητικής ετοιμασίας σε σχέση με τις μετεγχειρητικές προσδοκίες. Συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι χειρουργικές επεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν επεμβατικές τεχνικές και χειρουργικές διαδικασίες που επηρεάζουν τον ασθενή σε σωματικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο, ενώ μπορούν να προκαλούν έντονο άγχος. Ο φόβος και το άγχος που συνδέονται με τον προ-εγχειρητικό ή τον μετεγχειρητικό πόνο αποτελούσαν ένα σημαντικό αρνητικό παράγοντα που επηρεάζει ακόμη και στην σημερινή εποχή, την έγκαιρη προσέλευση των ασθενών στο χειρουργείο. Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι καθοριστικός για την προετοιμασία του ασθενούς κατά την προ-εγχειρητική περίοδο, την υποστήριξή του κατά το χειρουργείο και την διασφάλιση της σωστής παρακολούθησης και φροντίδας στο μετεγχειρητικό στάδιο. Ιδιαίτερα, η επικοινωνία και η παροχή πληροφόρησης ενισχύει την ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης με τον ασθενή και επιδρά θετικά στην έκβαση της νόσου και στη μείωση του άγχους.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η αξία της προ-εγχειρητικής ετοιμασίας σε σχέση με την μετεγχειρητική εξέλιξη.
Μεθοδολογία: Η βιβλιογραφική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε σε Ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων, όπως: pubMed, science direct, google scholar. Ειδικότερα, αναζητήθηκαν άρθρα επιστημονικών περιοδικών, με χρήση λέξεων κλειδιών (π.χ. preoperative preparation, preoperative anxiety, skin preparation κ.α.), ενώ η χρονική περίοδος των άρθρων τέθηκε για το χρονικό διάστημα από το 2015 μέχρι και σήμερα (2022). Τα επιστημονικά περιοδικά, στα οποία έγινε η αναζήτηση εντοπίστηκαν από τα αποτελέσματα της αναζήτησης στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα κριτήρια ένταξης ή αποκλεισμού που τέθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, εξετάσθηκαν 88 αποτελέσματα (n=88) της αναζήτησης που προηγήθηκε. Μέσω αυτής της διαδικασίας, διαπιστώθηκαν ότι 29 άρθρα πληρούσαν όλα τα κριτήρια που τέθηκαν.
Συμπεράσματα: Προέκυψε ότι η προ-εγχειρητική προετοιμασία είναι σημαντική για την μετεγχειρητική έκβαση του κάθε ασθενή. Υπάρχουν τομείς που εστιάζουν οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την προ-εγχειρητική προετοιμασία, όπως για παράδειγμα, ο καθαρισμός περιοχών, οι φυσικές ασκήσεις, διατροφή, ψυχολογική προετοιμασία κ.α. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο προ-εγχειρητικό άγχος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί μετά την χειρουργική επέμβαση. Αντίστοιχα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προετοιμασία πριν την επέμβαση αναφορικά με τον πόνο σε μετεγχειρητικό επίπεδο. Τέλος, προτάθηκαν διάφορα εργαλεία – τεχνικές για τον έλεγχο της ψυχολογικής διάθεσης των ασθενών σε προ-εγχειρητικό & μετεγχειρητικό στάδιο (π.χ. video, B-MEPS).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προ-εγχειρητική προετοιμασία, Μετεγχειρητική φροντίδα, Προ-εγχειρητικό και μετεγχειρητικό άγχος, Πόνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Dimitriou_Angeliki Maria_MSc.pdf
908 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.