Ο ρόλος της οικογένειας στη φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257580 57 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βαρβαντάκη Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Σουρτζή, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της οικογένειας στη φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της οικογένειας στη φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα και συνήθως χαρακτηρίζεται ως «οικογενειακή νόσος». Ο ρόλος της οικογένειας στην φροντίδα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι μείζονος σημασίας γιατί επηρεάζει τόσο την έκβαση της νόσου όσο και την ποιότητα ζωής. Η οικογενειακή υποστήριξη ως κύριος ρόλος της οικογένειας μπορεί να δράσει θετικά στην φροντίδα αυτών των ατόμων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν να συγκεντρώσει και να αναλύσει τις μελέτες που διερευνούσαν τον ρόλο και κυρίως τον υποστηρικτικό ρόλο της οικογένειας στη φροντίδα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη αποτελεί συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας διεξήχθη μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed/Medline και Google Scholar με ημερομηνία δημοσίευσης από το 2000 έως και σήμερα. Οι όροι αναζήτησης που χρησιμοποιήθηκαν προέκυψαν σύμφωνα με το σύστημα PICO P=population (άτομα με σακχαρώδη διαβήτη), I=intervention (ρόλος της οικογένειας στη φροντίδα), C=comparison (σύγκριση ομάδας παρέμβασης με ελέγχου), O=outcome (αποτέλεσμα παρέμβασης) ήταν οι εξής: People with mellitus diabetes, Mellitus diabetes, Family*, Role of family, Supporting role of family, Care, Management. Αυτοί οι όροι αναζήτησης χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τη χρήση συζεύξεων όπως “OR” και “AND” ανά περίπτωση.
Αποτελέσματα - Συμπεράσματα: Ο ρόλος της οικογένειας στην φροντίδα του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να είναι υποστηρικτικός ή μη υποστηρικτικός. Αυτό εξαρτάται από το πώς το εκλαμβάνει το πάσχων μέλος, και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την φυλή, την ηλικία ή την εθνικότητα. Συνήθως, τα άτομα με ισχυρή οικογενειακή υποστήριξη έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη διατροφή και μεταβολικούς δείκτες, τηρούν καλύτερα την φαρμακευτική τους αγωγή και είναι περισσότερο σωματικά δραστήριοι σε σχέση με τα άτομα που οι οικογένειες τους δεν τα υποστηρίζουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οικογένεια, Οικογενειακή στήριξη, Ρόλος οικογένειας, Σακχαρώδης διαβήτης, Φροντίδα, Αυτοφροντίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΏΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ..pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.