Κοινοποιώντας τη ναυτική πληροφορία: χαρακτηριστικά και διάδοση της ναυτοσύνης στο Μπρίστολ, 1702-1763

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257748 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Καραμπούλας Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Γαγανάκης, Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας 16ος – 18ος αιώνας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.
Μαρία Παπαθανασίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.
Ανδρονίκη Διαλέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πρώιμης Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινοποιώντας τη ναυτική πληροφορία: χαρακτηριστικά και διάδοση της ναυτοσύνης στο Μπρίστολ, 1702-1763
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινοποιώντας τη ναυτική πληροφορία: χαρακτηριστικά και διάδοση της ναυτοσύνης στο Μπρίστολ, 1702-1763
Περίληψη:
Η αγγλική ναυτική παράδοση διατρέχεται από μια σειρά διαφορετικών δυναμικών και διαστάσεων έως και τις μέρες μας. Μεγεθύνοντας τον ερευνητικό φακό, η εν λόγω εργασία αποπειράται να συγκρότηση μια μελέτη περίπτωσης. Το Μπρίστολ γνώρισε τη χρυσή του εποχή κατά τις αρχές του 18ου αι., διάστημα της διαμόρφωσης της αγγλικής αυτοκρατορίας των θαλασσών. Μέσω της εξέτασης του Μπρίστολ κατά το διάστημα μεταξύ του 1702-1763 θα θιχθούν ζητήματα της ζωής των μπαρκαρισμένων ναυτικών, των ξέμπαρκων καθώς και των δικτύων τους. Η μελέτη αυτή θα διεξαχθεί σε συνάρτηση με την υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά κυρίως μέσω της εξέτασης διαφορετικών πηγών οι οποίες «κοινοποιούσαν» τις διάφορες πτυχές του ναυτικού κόσμου στην κοινωνία.
Μέσω της επίσημης αλληλογραφίας του Βασιλικού Ναυτικού και των αρχών του Μπρίστολ θα εξετασθεί κατά κόρον η ζωή στην ξηρά, ενώ διάφορα ημερολόγια και σημειωματάρια της εποχής θα αναδείξουν πτυχές της ζωής εν πλω. Τέλος, σε συνάρτηση με τις δύο αυτές αλληλένδετες πτυχές θα διερευνηθεί η διαμόρφωση του ναυτικού κόσμο σε φαντασιακό επίπεδο. Μπροσούρες, εφημερίδες καθώς και μπαλλάντες θα εξετάσουν την ανάδυση του ναυτικού κόσμου με γνώμονα μεν το Μπρίστολ αλλά παράλληλα εκτός των ορίων της κομητείας του. Συγκεντρωτικά στους τρεις αυτούς άξονες προσπαθώ να διερευνήσω εν γένει τη διαμόρφωση και τα χαρακτηριστικά της ναυτοσύνης σε ένα συγκεκριμένο χρονικό και χωρικό πλαίσιο και να τα συσχετίσω με την ανάδυση της αγγλικής αυτοκρατορίας των θαλασσών και την ιδεολογία της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ναυτοσύνη, Ναυτολόγηση, Ναυτικοί, Αλληλογραφία, Τύπος, Μπαλλάντες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
539
Αριθμός σελίδων:
158
ΜΔΕ, Βασίλης Καραμπούλας, Κοινοποιώντας τη ναυτική πληροφορία.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο